Министър Сербезова „открадна“ цели 5 месеца от пациентите, които чакат

...
Министър Сербезова „открадна“ цели 5 месеца от пациентите, които чакат
Коментари Харесай

Войната на семейство Лорер срещу роботизираната хирургия в Бургас

Министър Сербезова „ открадна “ цели 5 месеца от пациентите, които чакат за робот-асистирана хирургия в ‚Сърце и Мозък‘ Бургас, преди да „ капитулира “ пред недоволството на бургаската и цялата югоизточна общност.

След голямо закъснение, Сербезова, ръководена от Асен Василев и под големия напън на хората, организирали огромна подписка, едвам на 19-ти май т.г. подписа разрешението за потребление на най-модерния медицински робот с 4 ръце.

Роботизираната хирургична система da Vinci има приложение в минимално инвазивните интервенции в 6 медицински специалности.

Сега се явяват семейство Лорер от Варна и на процедура не разрешават на наложително здравноосигурените жители да се лекуват посредством модерната и щадяща роботизирана хирургия в Бургас.

Как по този начин? - ето по този начин:

Съпругата Виолета Лорер, началник на кабинета на министър Асен Василев, с специалиста Естел Василева, са представители на страната в Надзорния съвет на НЗОК и изцяло го преобладават. Орязани или изцяло блокирани, както в тази ситуация с робота в Бургас, са бюджетите единствено на частните съвременни лечебни заведения за нови високотехнологични действия.

Председателят на Народно събрание на НЗОК Васил Пандов, който е шеф на кабинета на министър Сербезова, също е в дисциплиниран синхрон с МФ и Виолета Лорер, тъй като макар че неговата министърка подписа разрешението за робота в Бургас на 19 май, за което той е знаел или е бил задължен да знае, не го внесе за гласоподаване на бюджет нито на съвещанието на Народно събрание на 19 май, нито на съвещанието на 27 май 2022 година

Същевременно брачният партньор, министър Лорер, през същата тази (миналата) седмица разгласи поддръжката на страната за производството на части и системи за същите роботи в България от непознати вложители. Чудесно звучи, без да знаем какъв брой ще коства на бюджета тази поддръжка, само че по-важно – по никакъв начин не е инцидентно. Понеже наложително здравноосигурените пациенти със събрани вноски - години наред могат към този момент да се лекуват в роботизираната хирургия в Бургас, само че би трябвало да си заплащат лекуването от джоба, на тях на процедура им е отнето правото на достъп.

Има робот, има скъпо подготвени лекари, има най-сетне позволение от Министерство на здравеопазването, само че надзорът на касата, която от горната страна на всичко има огромна спестовност на бюджет, не дефинира бюджет за роботизираната хирургия в Бургас. Тази синхронизирана акция на семейство Лорер повдигна редица въпроси през последните дни в медиите.

Защо де факто се лишава достъпът на пациентите до съвременно лекуване? На кого и защо се прави път с държавна поддръжка за сметка на потъпкване правото на модерно лекуване за бургазлии и правото на избор на болница за пациентите от цяла Югоизточна България?

Говори се дори за застрашаване на националната сигурност.

Ние питаме: каква е тяхната идея? Какво желаят от пациентите ръководещото семейство Лорер?

Очевидно доста близки на министър-председателя, който е кум на семейство Лорер, и на зам. министър-председателя, които им е директен началник и ментор, проектите на фамилията в тяхната безсмислена война могат да завършат с политическо самоубийство - заради някаква лакомия, изгаряща упоритост или просто незнание. Петицията на стотици жители, набрала мощ в интернет и подкрепена от многократните изявления в разнообразни медии, почнала против умишленото закъснение на издаване на позволение за работа на роботизираната хирургична система da Vinci от Министерство на здравеопазването, в този момент усилва скоростта на възмущението против МФ и Народно събрание на касата. Не кой да е бюджет, а съответен бюджет, който да покрива лекуването на всички медицински показани и записани пациенти – това желае подписката.

Ситуацията е в действителност неуместна и гротескна: държавното управление хем признава преимуществата на робот-асистираните минимално инвазивни интервенции, хем блокира парите на НЗОК, които са събрани за това. Какво мислят да вършат с огромните икономии в бюджета на Касата в този момент ръководещите?

Как си показват, че ще принудят пациентите да си заплащат в допълнение или да не се лекуват в тези чудесни условия, основани в двореца на здравето ‚Сърце и Мозък‘ Бургас.

Иначе, дори и семейство Лорер ще признаят, че по-бързото възобновяване на пациента и по-краткият болничен престой имат изключително значимо значение за всички фамилии, националното самочувствие и растежа на стопанската система. При общо понижените разноски за НЗОК, щадящата хирургия, асистирана с съвременни роботи, обезпечава по-малка контузия и кръвозагуба и по-добър козметичен резултат.

Управляващите, някак си, не могат да схванат, че всяка административна война против правата на жителите да изберат къде и по какъв начин да се лекуват е обречена на величествен неуспех.

Независимо от техните фамилни или политически упоритости, ръководещите упражняват административен произвол върху просветените пациенти и техните фамилии, които няма по какъв начин да бъдат административно принудени да вършат огромни разноски и подхващат рискови пътувания до столицата, с цел да получат модерно лекуване.

Реалната грижа за живота и здравето на хората не се заявява на политически мероприятия, в Министерския съвет или дори в Народното събрание – тя се демонстрира в дейностите на ръководещите всеки ден.

Борбата с ускорената смъртност и ниското качество в българското заварено опазване на здравето е всекидневна задача за способени политици. Българският народ понижава и, макар че е обичайно доста толерантен, му е останал един недобър живот и единствено фантазията за благополучие.

Епицентър. бг припомня: Многопрофилна болница за интензивно лечение „ Сърце и Мозък “ Бургас е високотехнологична, съвременно оборудвана болница за лечение на сърдечносъдови и неврологични заболявания с клиники и отделения по кардиохирургия, неврохирургия, гръдна хирургия, съдова хирургия, анестезиология и интензивно лечение, нервни болести, обща хирургия, обща кардиология, урология, гастроентерология, ортопедия и травматология, образна диагностика, физикална и рехабилитационна медицина. Болницата разполага с клиники и отделения с най-високо ниво на готовност, съгласно националните медицински стандарти.

Разположена върху 15 000 кв.м разгъната застроена повърхнина, с 9 надземни и 2 подземни етажа, болничното заведение е с капацитет от 330 легла, като разполага с 14 операционни зали (една хибридна и една с бипланов ангиограф), роботизирана кардиохирургия, 2 компютърни томографа, 2 рентгенови апарата, 1 ядрено-магнитен резонанс от последно поколение, реанимация с 34 легла и 12 приемни лекарски кабинета. Лабораторният блок включва клинична и микробиологична лаборатория.

В „ Сърце и Мозък “ Бургас е издигната електронна сървърна система PACS, позволяваща предотвратяване и достъп до всички образни диагностични изследвания на пациентите (ядрено-магнитен резонанс, компютърен томограф, ангиограф, ехограф, рентген) и предоставяща алтернатива на лекарите за бързи и точни лечебни решения в операционните зали.

Интегрираната софтуерна система дава удобни условия за приемане на изследвания от лечебни заведения на територията на цялата страна в фактически време и реализиране на онлайн отдалечени кардиохирургични заседания по време на отдалечени ангиографски изследвания.

Осигурени са удобни условия за непрестанно мониториране на виталните знаци на пациентите, видео свиждания, облекчен достъп за хора с двигателни проблеми, отлични битови условия, персонални диети и 8 реанимобила.

Очаква се стартирането и на последно поколение роботизирана хирургична система da Vinci, която ще обслужва всички хирургични специалности. С цел да отговори и на потребността от профилиран транспорт, болничното заведение разполага със персонални реанимобили и подготвени екипи и прави транспорт на пациенти в страна и чужбина. Предлага се алтернатива за второ мнение от водещи български или задгранични специалисти в съответните области.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР