Министър-председателят в оставка Кирил Петков е обсъдил с президента на

...
Министър-председателят в оставка Кирил Петков е обсъдил с президента на
Коментари Харесай

Петков води разговори за още доставки на газ от Азербайджан

Министър-председателят в оставка Кирил Петков е разискал с президента на Азербайджан Илхам Алиев опцията България да получава спомагателни доставки на азерски газ. Това заяви самият Петков в профила си

Той е на двудневно посещаване в Азербайджан, че е разговарял за енергетика с президента.

Петков сподели още, че двамата са разкрили „ доста общи стопански благоприятни условия в региона на земеделието, химическите торове, строителството, отбранителната промишленост и осведомителните технологии “.

„ В най-скоро време България ще открие и почетно консулство в Азербайджан. Дългогодишното другарство сред двете ни страни е време да стане действителен мост за стратегически стопански планове и по-значима енергийна диверсификация “, написа още Петков.

По-късно от пресслужбата на Министерския съвет (МС) оповестиха, че министрите на енергетиката на двете страни ще обсъдят детайлностите по възможни нови доставки на природен газ, отвън тези, които към този момент са избрани по отношение на новия интерконектор Гърция - България.

След като доставките за България на газ от Русия едностранно от "Газпром " в края на април, Кирил Петков заяви, че страната ще разчита на завършването на газовия (IGB), с цел да понижи зависимостта си от съветския газ. По него би трябвало да се транспортира точно газ от Азербайджан. Очаква се той да е в размер от 1 милиарда куб. метра годишно.

Интерконекторът при започване на този месец, като на церемонията по привършване на строителството присъстваше и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов . Тогава той сподели, че до края на годината България ще получи 430 млн. куб. метра азерски газ.

Въвеждането в комерсиална употреба на газовия интерконектор следва да се осъществя след привършване на наложителните административни процедури. Дотогава България ще получава в цялостен размер контрактуваните количества азерски газ на краткотрайната точка на доставка – Неа Месемврия.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР