Министър-председателят Тереза Мей потвърди пред премиера Бойко Борисов, че темата

...
Министър-председателят Тереза Мей потвърди пред премиера Бойко Борисов, че темата
Коментари Харесай

Премиерите Борисов и Мей: Европа трябва да остане ангажирана със Западните Балкани


Министър-председателят Тереза Мей удостовери пред премиера Бойко Борисов, че тематиката Балкани няма да слезе от дневния ред на Англия. На среща през днешния ден двамата разискаха поддръжката на европейските страни за свързаността в района, съдействието в региона на сигурността и противодействието на тероризма.

Англия схваща значимостта на Западните Балкани и приветства извеждането на въпроса за свързаността във фокуса на напъните на европейските страни, сподели Тереза Мей. Тя акцентира ролята на премиера Борисов и на Българското председателство за фокусирането на вниманието на Европейски Съюз върху обвързаността сред развиването на района и стабилността в Европа. Британският министър председател уточни, че без значение от Брекзит, ангажираността на Лондон към страните от Западните Балкани ще остане и ще продължат напъните за надграждане на постигнатото. През идващия месец английската столица ще одобри водачите на страните от Берлинския развой, с цел да се обсъдят разнообразни аспекти на сигурността, посочи Мей. „ За нас стабилността и сигурността на Балканите е доста значима тематика. Като работим взаимно ще реализираме доста повече и организирането на тези две събития на високо ниво - в София и Лондон, демонстрира, че сме способни да го вършим “, сподели Тереза Мей.

Премиерът Борисов уточни, че като страна от района и в това време част от Европейския съюз, България ще продължи да подкрепя развиването на страните от Западните Балкани и установяването на добросъседски връзки сред тях. „ Това е верният път и Вашата ангажираност по тематиката, както и позициите на сътрудниците от Европейския съвет ми дават повече убеденост, че ще успеем да създадем процеса необратим “, сподели министър-председателят.

По време на двустранната среща беше маркирано и отличното съдействие сред България и Обединеното кралство в областта на сигурността. „ Очевидно напущаме Европейски Съюз, само че не и Европа. Ще работим за сигурността на цяла Европа. Това е една от областите, в които ние държим да запазим и развиваме съдействието с сътрудниците ни “, сподели английският министър председател. Тя благодари за персоналната ангажираност на министър-председателя Борисов за отличните двустранни връзки в тази област. Премиерът Борисов уточни, че взаимната работа би трябвало да продължи, изключително в противодействието на тероризма и проведената престъпност. „ Не мисля, че някой в Европа се съмнява, че би трябвало да бъдем още по-сплотени с Англия в това отношение “, разяснява българският министър председател.

Борисов уточни също, че Европейски Съюз би трябвало да обърне по-голямо внимание на защитата на външните граници. По думите му, с повече политическа воля може да се реализира доста по-голяма успеваемост на големите средства, които се отделят за справяне с миграционния проблем, и да има безспорни резултати, които да се почувстват от европейските жители.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР