Министър-председателят Николай Денков ще бъде домакин на тристранна среща с

...
Министър-председателят Николай Денков ще бъде домакин на тристранна среща с
Коментари Харесай

Премиерът Денков е домакин на среща с колегите си от Гърция и Румъния

Министър-председателят Николай Денков ще бъде хазаин на тристранна среща с министър председателите на Гърция и на Румъния Кириакос Мицотакис и Йон-Марчел Чолаку в резиденция " Евксиноград " край Варна. Ще участват също заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас и еврокомисарят по превоз Адина Вълян, ще взе участие и министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов.

Основен акцент в диалозите ще бъде районната съгласуваност и по-конкретно планът за кулоар от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с опция за удължение към Молдова. Идеята е по трасето да бъде построена съвременна транспортна, информационна и енергийна инфраструктура, която ще засилва икономическите, а и политическите връзки сред включените страни.

Срещата е инициирана от Николай Денков при визитата му в Атина през август.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел също ще вземе присъединяване в Тристранната среща, оповестяват от Министерството на външните работи.

Паралелно на лидерската среща на министър председателите на трите страни ще се проведат три работни сесии. Вицепремиерът Мария Габриел ще ръководи първата от тях на тематика " Външни работи, политика за сигурност и бъдещи вероятности на Тристранния формат ". В сесията ще се включи и Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейска комисия.

Сред плануваните за разискване тематики са съдействието в границите на НАТО и възходящото значение на Черноморския район, присъединението на България и Румъния към Шенген, идентифицирането на общи цели в границите на процесите на присъединение на страните от Западните Балкани.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР