Министър-председателят Николай Денков пред журналисти в парламента защити тезите залегнали

...
Министър-председателят Николай Денков пред журналисти в парламента защити тезите залегнали
Коментари Харесай

Николай Денков: В меморандума не става дума за търговия, а за принципи

Министър-председателят Николай Денков пред публицисти в Народното събрание отбрани тезите залегнали в меморандума за ръководство препоръчан от ПП-ДБ.

Всеки от вас може да се запознае с текста на меморандума и ще видите, че в него се слагат напълно кардинални въпроси – по какъв начин ще бъдат попълнени съставите на Висшия правосъден съвет, Антикорупционната комисия, основните регулатори, сподели той.

Предлагат се ясни механизми, в които да се подберат хора с качества и в това време да е ясно кой носи политическата отговорност, тъй че тук не става дума за търговия, а за процеси, които ще бъдат обществени, транспарантни, пред очите на всички, съобщи Денков.

Имахме диалог с Мария Габриел през вчерашния ден и тя сподели, че ще бъде подготвена с прегледа на осъществяването на програмата в понеделник идната седмица, добави той.

По отношение на диалозите за ротацията, Денков разяснява, че за него е значимо да резервира положителния и градивен звук с Мария Габриел, с цел да си имат доверие и да могат да продължат да работят дружно. За да съществува държавно управление, то би трябвало да извършва тази стратегия, за която сме се разбрали още в самото начало, когато беше определено държавното управление, на което съм министър председател, добави Денков. Той разяснява, че същината на диалозите сега е доста повече в Народното събрание „ дали ще има единодушие да се довършат промените, които започнаха преди девет месеца “. 

Той посочи, че описаните процеси в меморандума са свързани с действия в Народното събрание (НС). Причината е ясна, управническата стратегия е до края на 2024 година, естествено е тя да бъде дообновена, естествено е министрите да бъдат подбрани, тъй че да могат да я изпълнят, сподели още министър председателят. 

На въпроса дали съгласно него има съгласие сред ГЕРБ и Движение за права и свободи да има избори, Денков отговори, че това, което виждаме през последния интервал, е, че има съгласие сред тези две партии. Дали това съгласие стига до там да отидем в този момент на избори, не мога да кажа, това би трябвало да го решат те, добави той. По думите му има смисъл държавното управление да съществува, единствено в случай че извършва цели, поради които е основано. 

Денков означи, че през последните девет месеца е видял началото на правосъдната промяна, промени в основни закони, промени в Конституцията, които по думите му дават опция системата да се рестартира. 

По думите му след измененията на законите и Конституцията, отиваме на идващ стадий, в който би трябвало да бъдат запълнени Антикорупционната комисия, Висшия правосъден съвет, Висшия прокурорски съвет и основните регулатори с изминал мандат. 

Относно взаимната декларация с Мария Габриел, с която е почнал публично целият развой по основаване на държавното управление, Денков сподели, че са говорили ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната – Демократична България “. Това, че по някаква причина Борисов непрестанно примъква Движение за права и свободи към съответните решения, е въпрос, който той е решил да реши по този метод, разяснява той.

Попитан защо руската посланичка Елеонора Митрофанова е била извикана в Министерството на външните работи, министър председателят отговори, че няма отношение.

Във връзка с войната Денков сподели, че сега Украйна се бие на фронта, с цел да отбрани полезностите, правилата и метода на живот, който познаваме в България. По думите му би трябвало да поддържаме страната по всеки един метод, който не затруднява нашите благоприятни условия за обезпечаване на отбрана. Ако Украйна загуби, заплахата да се трансферира спорът в прилежащи страни е изцяло действителна, счита министър председателят.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР