Министър-председателят Николай Денков отговори на критиките на президента Румен Радев

...
Министър-председателят Николай Денков отговори на критиките на президента Румен Радев
Коментари Харесай

Денков скочи на Радев: Кога е имал свое мнение? Повтаря руски опорки! Путин води тази война!

Министър-председателят Николай Денков отговори на рецензиите на президента Румен Радев като посочи, че пази националния интерес и всевъзможни други спекулации са неоснователни.

 

Николай Денков цитира пред публицисти няколко изказвания от Мадридската декларация, на която е участвал президентът Румен Радев и я подписал.

" Моят въпрос е по кое време нашият президент е имал свое мнение - когато е подписвал тези цитати, или когато през днешния ден повтаря съветски опорки, които нямат нищо общо с позицията на Европейски Съюз и членовете на НАТО ", съобщи министър-председателят в отговор на рецензиите на президента.

На въпрос дали се гледа на България като склад на " непознати въоръжени сили ", Денков уточни, че се гледа националният интерес и какво желае България да обезпечи като отбрана - войната да свърши допустимо най-бързо.

" Но това няма да стане с апели към Украйна. Войната е стартирана от Русия и най-лесният и бърз метод е Русия да си изтегли войски и войната да спре за един ден, както видяхме от похода на Пригожин ", разяснява Денков.

Министър-председателят не се съгласи с тезата на президента, че " Украйна упорства да води тази война ".

" Този, който упорства да води тази война, е кръгът към Путин. Те започнаха войната. Най-лесно е този кръг да заповяда съветските войски да се изтеглят и войната ще спре за един ден ", разяснява още той.

Той повтори, че Украйна би трябвало да е член на НАТО, за да отбрани и себе си, както и да страните след нея в Източна Европа. " Друг въпрос е, че нейното приемане може да стане единствено като спрат бойните дейности ", съобщи акад. Денков. " Украйна като член на НАТО би била мощен поръчител за сигурност и за самите тях, и за нас ".

" Непрекъснато има провокации от президентската институция и няма да вляза в този звук. Ще давам отговор по метода, по който считам, че би трябвало да дава отговор институцията, която съставлявам. Българският народен интерес е да спре войната като Русия изтегли войските си от Украйна и Украйна стане член на НАТО, с цел да изградим защитителен потенциал. Тогава никой няма да си намерения даже да нападне България. Част от недоволството на Зеленски идва от това, че ако Украйна беше член на НАТО от 2014 година, тя в никакъв случай нямаше да бъде нападната ", акцентира министър-председателят.

 

Той разясни още един път позицията си за касетъчните бомби като посочи, че думите му пред " Скай нюз " са извадени отвън подтекста.

" България, както и над 100 други страни, е подписала съглашението, което не разрешава касетъчните муниции. Ние сме унищожили тези муниции, не могат да минават през нашата страна, само че въпросът, в случай че чуете изявлението на " Скай нюз ", беше в напълно различен подтекст: " Дали бихте укорили Украйна, че ги употребява, в случай, че Русия към този момент ги употребява против тях.

Да, ние съблюдаваме съглашението, няма да ги използваме и не поддържаме потреблението им, само че няма по какъв начин да съдим Украйна за това, че когато против нея се употребяват такива муниции и тя е решила да ги употребява. Това беше подтекстът, несъмнено, изречението беше извадено отвън това и беше употребено по различен метод ", уточни Денков.

Министър-председателят удостовери, че държавното управление приготвя изпращането на старите БТР-и на Министерство на вътрешните работи на Украйна.

" Тези машини не са от контингента на Българската войска, закупени са през 80-те години и престояват в хранилища на Министерство на вътрешните работи. Никога не са употребени, даже и за учения с тях, просто стоят в складовете и от тази позиция са тежест на Министерство на вътрешните работи. Попитахме Зеленски дали биха ли им били от изгода, дадоха отговор " да " и ги приготвяме да ги изпратим ", сподели Денков.

Премиерът е в Румъния, където се срещна със своя сътрудник Марчел Чолаку.Двамата са разискали напъните на двете страни за присъединението към Шенген и задълбочаване на съдействието. Като да вземем за пример, в региона на превоза, където отлежава план за втори мост Русе-Гюргево, а през днешния ден той придобива ново значение.

" От години обсъждаме втори мост край Русе- Гюргево, защото е значимо направление, което непосредствено свързва България с Букурещ. То закупи ново значение с войната в Украйна, защото е част от логистичното направление за подготовка за защита на Източния фланг на НАТО и по тази причина имаме всички учредения дружно да ускорим процеса за обмисляне, планиране и подготовка на този мост във допустимо най-кратки периоди. Затова и обсъдихме вероятни източници за финансиране, с цел да се осъществя по-бързо. Същевременно тази задача изисква време. Ние поставихме въпроса да се пусне бързо и ферибота Руге - Гюргево, с цел да подпомогнем този натоварен трафик ", разяснява Денков.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР