Министър-председателят Николай Денков е сигурен в стабилността и законността на

...
Министър-председателят Николай Денков е сигурен в стабилността и законността на
Коментари Харесай

Денков сигурен, че Конституцията ще удържи на Радевата проверка

Министър-председателят Николай Денков е сигурен в стабилността и законността на решенията на Народното събрание за измененията в Конституцията, признати в края на предходната година. Така Денков разяснява декларираните от президента Румен Радев планове по отношение на измененията.

Коментарът си той направи единствено секунди след изказването на президента. Денков, Радев, държавници и военни участваха на обичайното на Богоявление освещаване на бойните флагове и знамената светини на Българската войска, провело се пред Паметника на Незнайния войник в столицата.

" В това да се сезира Конституционният съд няма нищо неприятно, дано се направи обзор. Разбира се, че съм сигурен, апелирам ви се (във взетите от Народно събрание решения - бел.ред.). Това са готови промени в Конституцията, с години се чакат. Така че да се връщаме още веднъж на това за какво се вършат, по какъв метод бяха готови в съвещания с интернационалните институции... Не виждам никакъв смисъл повече да го обясняваме това нещо. Който желае да си направи инспекции, да си ги направи ", отговори на въпрос на News.bg по отношение на желанията на президента Николай Денков.

Според него да се слага този въпрос е безусловно неточно, изключително в днешния ден.
 Румен Радев сезира в понеделник съда за измененията в Конституцията
Румен Радев сезира в понеделник съда за измененията в Конституцията

Влизаме в 2024 година с полуконституция, полушенген, полуистина, полубюджет...

Денков разяснява и друга рецензия на президента - че с сделката сред нас и Австрия влизаме в " полушенген ".

" Ние имаме цялостен Шенген, това би трябвало да е изцяло ясно, това гласи решението на Европейската комисия. Това, което остава, е да се обезпечи дата, с която да влезем и по сухопътните граници. Иначе ставаме пълноправни членове, в случай че някой се съмнява, да огледа решението на Европейска комисия ".

Премиерът обаче отхвърли да се ангажира с съответна дата или най-малко прогноза за такава, от която България ще има и сухопътен достъп до общите граници. " Ще преговаряме за това през 2024 година. "

А по отношение на възможни сделки с Виена за банкет на мигранти - всичко контрактувано можело да се види ясно в документите, оповестени от Еврокомисията, като нямало нищо " скрито-покрито ".
 Корнелия Нинова сигурна, че одобряваме безкрайно мигранти против непълен Шенген
Корнелия Нинова сигурна, че одобряваме безкрайно мигранти против непълен Шенген

Частичен Шенген е неуспех за властта

Денков по отношение на, въпреки и индиректно и неспоменавайки го съответно, атакува президента Радев, разяснявайки изказванията му, направени преди секунди: " Всичко това са внушения, че нещо неприятно се случва. Нищо неприятно не се случва. "

А във връзка с вътрешнополитическите тематики и идната през март месец ротация - съгласно Денков би било най-уместно тя да се осъществя с първия мандат, който по закон би трябвало президентът Радев да връчи на първата партия в Народно събрание, а точно ГЕРБ-СДС.

" Но би трябвало да се вземе решение от партийните органи, та не предпоставям дали това да се случи, това е чисто техническо решение ".
 Ротацията за Борисов - технология и дреболия
Ротацията за Борисов - технология и дреболия

Лидерът на ГЕРБ не схваща кое е толкоз вълнуващо

Кои министри ще се сменят, той също не сподели, не сподели и по кое време ще каже от кои министри не е удовлетворен. (Преди време, запитан от News.bg, Денков разгласи, че ще каже на кои министри няма доверие и за какво, " когато му пристигна времето " - бел.ред.).

" Вижте какъв брой неща свършихме за 7 месеца, имаме още 2 месеца да работим. Моят апел към всички вас е - престанете да говорите единствено за ротацията, а да забележим какво ще създадем през тези 2 месеца ", обърна се към питащите публицисти министър-председателят.

Ще има разискване на лидерско равнище както и за министри, по този начин и за шефове на регулатори. По никакъв метод обаче не трябвало разпределението за регулаторите да става на квотен принцип, отсече Денков, а трябвало да бъдат определени най-подходящите експерти за постовете. Премиерът дори прикани - дано и опозицията да предлага кандидатури, които можело да бъдат определени, в случай че са подобаващи.

Попитан от News.bg дали е несъмнено, че при ротацията ще остане вицепремиер и дали ще заеме сектор " Образование ", както бе оповестил по-рано, Денков удостовери за първото, само че не и за второто.
 След ротацията Денков става вицепремиер, само че се усеща най-полезен в МОН
След ротацията Денков става вицепремиер, само че се усеща най-полезен в МОН

Министър-председателят е убеден, че 2024 година ще бъде още по-добра за България

" Това, което е несъмнено, е, че Мария Габриел ще стане министър председател, а аз ще стана вицепремиер. Така че аз не чакам смяна в това отношение ", отговори ни той.

А по отношение на завъртялата се в общественото пространство нечиста сделка, че и финансовият министър Асен Василев щял да стане вицепремиер, Денков уточни - той нямал срещу, само че преди време ГЕРБ се оповестили контра. " Няма никаква драма тук, значимото е всеки да си е на мястото ".

Няма да има представители на Движение за права и свободи в кабинета след ротацията, посочи, запитан от нас, още министър-председателят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР