Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан имал намерение да посредничи в

...
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан имал намерение да посредничи в
Коментари Харесай

Орбан щял да кани Главчев и Мицкоски в Будапеща да разговарят за РСМ

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан имал желание да посредничи в разговора сред България и Република Северна Македония, като предложения Главчев и Мицкоски в Будапеща.

Това разкри в предаването „ Само изявление “ по локалната телевизия Канал 5 министър председателят на югозападната ни съседка. Предложението за унгарско ходатайство в връзките сред София и Скопие бе отбито експресно от българска страна още в деня, когато бе артикулирано от унгарския министър председател по време на визитата му в Скопие на 27 септември.

„ Нека Европейски Съюз да бъде арбитърът, ръководителят на Европейски Съюз ни кани в Будапеща, с цел да решим всички въпроси авансово, не на стадии, а всички, и да няма повече спънки и да няма двустранно обвързване на този развой. Нека да стартираме незабавно “, акцентира (северно)македонският министър председател, представен от БГНЕС.

„ Аз не вземам участие в тази история (преговорите за участие в Европейски Съюз – бел.ред.) единствено с цел да вземам участие, а с цел да завърша с триумф. Това е същността на целия този развой. Не е смисълът да се трансформира Конституцията до идващото затруднение след 6 месеца. Това не е мандат „ от - до “, а развой, който продължава, това не е развой, който ще стартира в този момент и ще завърши идната седмица “, разяснява още в изявлението Мицкоски, представен от БГНЕС.

Той счита, че в случай че има воля, има и метод, тъй че да не се стигне до двустранно отсрочване на целия развой и да няма повече спънки.

Мицкоски засегна и тематиката за общата история на двете страни, като разяснява личността на Гоце Делчев.

„ За мен Гоце Делчев е македонски деятел и историческа персона, исполин на Македония, за тях може да е нещо друго. Нека те да кажат какъв брой песни, имена, истории има Гоце, а ние да забележим какъв брой са те в нашата страна. Нека да забележим кой в действителност е бил Гоце Делчев. Мъдростта на народа е неприкосновена “, сподели министър председателят.

„ Няма смисъл да се реализират конституционни промени, в случай че България сложи ново изискване след 6 месеца. Гоце Делчев е македонски воин, дано България каже какъв брой песни има за него и дано забележим какъв брой са в нашата страна “, съобщи той.

Той акцентира, че би трябвало да бъдем положителни съседи, само че настояванията трябвало да бъдат справедливи, а не двустранни, и чер „ в случай че непрестанно се атакуваме със средновековни причини, няма да излезем от това тресавище “.

„ Трябва да ги решим в този момент. Ако имаме справедливи спънки, това може да ни направи по-добри. Но субективните проблеми, двустранните връзки са проблем “, добави Мицкоски.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР