Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал е възложил на Министерството на

...
Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал е възложил на Министерството на
Коментари Харесай

Украйна ще налага санкции срещу Беларус

Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал е упълномощил на Министерството на външните работи, Министерството на стопанската система и Държавната погранична работа да прегледат въпроса за налагането на наказания против беларуски държавни чиновници и предприемачи, близки до президента на страната Александър Лукашенко . Това заяви депутатът във Върховната Рада от партия " Европейска взаимност " Алексей Гончаренко, представен от ТАСС.

" В отговор на вашето послание по отношение на опцията за подаване на оферти до Съвета за национална сигурност и защита на Украйна за използването на наказания против белоруски лица ви осведомяваме, че Министерството на външните работи, Министерството на стопанската система и администрацията на Държавната погранична работа са инструктирани да прегледат този въпрос ", се споделя в отговора на Шмигал на депутатския въпрос на Гончаренко, който той разгласява в канала си в Telegram.

Гончаренко напомни, че в този момент Европейският съюз, Англия и Съединени американски щати постановат наказания против беларуски държавни чиновници и предприемачи, " които са близки до Лукашенко ". Според него " Украйна с мълчанието си в действителност поддържа режима на Лукашенко ". Той изрази неразбиране за какво " украинските управляващи не постановиха наказания против беларуския олигарх Николай Воробей, който е притежател на " Прикарпатзападтранс " и е портфейлът на Александър Лукашенко и Виктор Медведчук ".

По думите на депутата не са били наложени наказания против висши беларуски държавни чиновници, които, както той твърди, имат активи и финансови сметки в Украйна. " Надявам се държавното управление, Съветът за национална сигурност и защита и други виновни органи да прегледат този въпрос и наказания против най-близкия кръг на Лукашенко да бъдат въведени допустимо най-скоро ", акцентира Гончаренко.

На 19 февруари Съветът за национална сигурност и защита на Украйна реши да върне тръбопровода за нефтопродукти Prikarpatzapadtrans в държавна благосъстоятелност, който е част от тръбопровода Самара - Западно направление и е планиран да изпомпва дизелово гориво от Русия и Беларус до Украйна, както и за пренос на гориво до Европа. Според украинските медии тя е благосъстоятелност на белоруския предприемач Николай Воробей и немския жител Анатолий Шефер, като последният е обвързван с обкръжението на Виктор Медведчук, началник на политическия съвет на партията " Опозиционна платформа - За живота ".

На 26 февруари украинският Нафтогаз утвърди прехвърлянето на иззетото имущество на " Прикарпатзападтранс " на " краткотрайно бранене " на държавната компания " Укртранснафта ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР