Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е в тежко състояние и

...
Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е в тежко състояние и
Коментари Харесай

Простреляният Роберт Фицо вече говори, но състоянието му остава критично

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е в тежко положение и е прекомерно рано да се каже дали ще се възвърне, съобщи вицепремиерът Роберт Калиняк през днешния ден - ден след опита за ликвидиране, който провокира потрес в цяла Европа, съобщи Ройтерс. Според лекари, представени от локалните медии, възможностите Фицо да оцелее, възлизат на под 35%. И все пак, вяра има.



Покушението беше първият по-голям опит за ликвидиране на европейски политически водач от повече от 20 години и провокира интернационално наказание. Политически анализатори и законодатели настояват, че това е разкрило все по-нестабилния и поляризиран политически климат както в Словакия, по този начин и в цяла Европа, отбелязва Ройтерс.

" За страдание към момента не мога да кажа, че печелим (битката да спасим Фицо - бел. ред.) или че прогнозата е позитивна, тъй като степента на пострадванията, породени от четирите огнестрелни рани, е толкоз огромна, че на организма все по този начин ще бъде мъчно да реагира ", съобщи Калиняк.

Министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок сподели на същата конференция, че стрелецът, на който полицията повдигна обвиняване в опит за ликвидиране, е работил самичък и преди този момент е взел участие в антиправителствени митинги.

" Това е вълк единак, който се е радикализирал в интервала след президентските избори (миналия месец) ", съобщи Ещок.

Заподозреният е показал като причина за нападението политиката на държавното управление във връзка с Украйна и проектите му да реформира публичната телевизия и да отстрани специфичната прокуратура, добави словашкият вътрешен министър.

Мириам Лапуникова, директорката на Университетската болница " Ф. Д. Рузвелт " в Банска Бистрица, където е признат Фицо, съобщи, че 59-годишният министър-председател е претърпял петчасова интервенция с два екипа за лекуване на голям брой огнестрелни рани. " Към този миг положението му е нормализирано, само че в действителност е доста съществено, той ще бъде в интензивното поделение ", сподели тя пред публицисти.



Роберт Фицо към момента е в сериозно положение в болничното заведение

По-късно съдружникът на Фицо и новоизбран президент на Словакия Петер Пелегрини сподели, че е съумял да беседва за малко с премиера в болничното заведение. " Той е в положение да приказва, само че единствено няколко фрази, защото е доста изтощен, тъй като приема някои медикаменти ", сподели той пред публицисти.

Словашкият президент Зузана Чапутова прикани към усмиряване на политическото напрежение. На собствен ред Пелегрини прикани партиите в Словакия да преустановят или да смекчат пропагандата си за изборите за Европейски парламент идващия месец.

" Ако има нещо, от което народът на Словакия се нуждае незабавно през днешния ден, то това е най-малко главен консенсус и единение сред политическите представители на словашките жители ", сподели Пелегрини, който завоюва изборите през април за най-вече церемониалния президентски пост.

През последните две десетилетия Фицо доминираше в словашката политика и през октомври предходната година бе избран отново за четвърти път на премиерския пост.

Той съчетава леви стопански възгледи с шовинизъм, употребявайки необятно публикуваното неодобрение от стандарта на живот в страната, само че също по този начин се оказа и разединяваща политическа фигура. Неговите критици настояват, че новите промени заплашват върховенството на закона и свободата на медиите в Словакия, която е член на Европейски Съюз и НАТО.

Призивите на Фицо за преустановяване на глобите против Русия и прекъсване на доставките на оръжие за Украйна се харесаха на Москва, а президентът Владимир Путин и други съветски политици бяха измежду тези, които осъдиха вчерашния опит за ликвидиране.

Фицо беше прострелян, до момента в който поздравяваше свои поддръжници на улицата, откакто ръководи държавно съвещание в централния словашки град Хандлова.

Словашките медии оповестиха, че 71-годишният стрелец е някогашен охранител в търговски център, създател на три стихосбирки и член на Словашкото сдружение на писателите. Словашкото осведомително издание Aktuality.sk цитира сина на обвинения, съгласно който татко му е имал законно разрешителното за оръжие. Няма публично удостоверение за самоличността и произхода на нападателя.

Инцидентът повдигна въпроси по отношение на ограниченията за сигурност на Фицо, защото причинителят на покушението съумя да създаде пет изстрела от упор, макар че министър-председателят беше съпроводен от няколко бодигардове.

На видеозапис без дата, оповестен във " Facebook ", се вижда по какъв начин хипотетичният нападател споделя: " Не съм склонен с държавната политика " и подлага на критика проектите на държавното управление за реформиране на публичната телевизия. Ройтерс удостовери, че лицето от видеокадрите съответствува с облика на мъжа, задържан след покушението против Фицо.

Фицо и съдружниците му от държавната коалиция разкритикуваха част от медиите и опозицията, като обявиха, че те са разпалили напрежението в тази централноевропейска страна.

Най-голямата опозиционна партия в Словакия, демократичната прозападна " Прогресивна Словакия ", побърза да осъди покушението и анулира планувания за нощес протестен протест. Партията прикани също по този начин всички политици да заобикалят разпалване на напрежението.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР