Министър-председателят на Швеция Магдалена Андершон заяви, че ще подаде оставка,

...
Министър-председателят на Швеция Магдалена Андершон заяви, че ще подаде оставка,
Коментари Харесай

Премиерът на Швеция призна поражение на левицата и победа на десния блок, ще подаде оставка

Министър-председателят на Швеция Магдалена Андершон съобщи, че ще подаде оставка, откакто държавното управление й претърпя проваляне на парламентарните избори в страната, съобщи Би Би Си.

По всичко наподобява, че лявоцентристката коалиция на Андершон ще загуби болшинството си в 349-местния парламент за сметка на четирипартийния десен опозиционен блок.

След като 99% от изборните региони оповестиха резултатите си, десният блок сред Умерената съдружна партия, „ Шведски демократи “, християндемократите и либералите има 176 места против 173 за левоцентристките обединения. Очаква се водачът на водачът на Умерената съдружна партия Улф Кристершон да образува ново държавно управление.

Крайният резултат следва да бъде доказан след наново броене, което е общоприета процедура в Швеция.

Въпреки това Андершон призна провалянето на ръководещите конференция в сряда и сподели, че публично ще подаде оставка през днешния ден.

„ В Народното събрание те имат едно или две места преимущество “, сподели тя. „ Това е едва болшинство, само че е болшинство “, добави Андершон

Ожесточената предизборна акция беше доминирана от няколко тематики, в това число за бандите в страната, проблемите с имиграцията и интеграцията, както и скока на цените на електрическата енергия.

Андершон стана първата жена министър-председател на скандинавската нация, след пое поста предходната година. Тя подаде оставка още на първия ден, само че скоро по-късно се върна на поста.

Победата на четирипартийния десен блок е значима повратна точка за шведската политика – „ Шведските демократи “ в миналото бяха третирани като парий от политическите партии, само че в този момент завоюваха към 20% от гласовете.

Партията даде обещание да „ направи Швеция още веднъж безвредна “, като вкара по-дълги присъди за затвор и ограничи имиграцията.

Лидерът на партията Джими Акесон обаче няма да стане министър-председател, защото той няма цялостната поддръжка и на четирите партии.

Вместо това Улф Кристерсон, който е водач на Умерената партията, сподели, че ще стартира да сформира държавно управление.

„ Готов съм да направя всичко допустимо, с цел да образувам ново, устойчиво и пламенно държавно управление за цяла Швеция и всички нейни жители “, сподели Кристерсон в сряда.

Партията на Шведските демократи е родена от неонацистко придвижване в края на 80-те години на предишния век, само че през последните години постепенно набира известност посредством опити да излъска имиджа си.

През 2019 година Кристерсон стартира договаряния с партията за съставяне на съюз - ход, който в този момент промени политическия пейзаж на Швеция.

Магдалена Андершон сподели пред кореспонденти в сряда, че схваща тези, които са загрижени за възходящата известност на партията. „ Виждам загрижеността ви и я споделям “, сподели тя.

Социалдемократите на Магдалена Андерсон управляваха Швеция от 2014 година и преобладаваха политическия пейзаж на страната от 30-те години на предишния век.

Вотът в неделя беше един от най-оспорваните в историята на Швеция, като трябваше да бъдат преброени хиляди гласове в чужбина и по пощата, с цел да се получи по-ясна визия кой е спечелилият.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР