Министър-председателят на Македония Зоран Заев е готов да подаде оставка,

...
Министър-председателят на Македония Зоран Заев е готов да подаде оставка,
Коментари Харесай

Зоран Заев хвърля оставка, ако...

Министър-председателят на Македония Зоран Заев е подготвен да подаде оставка, в случай че референдумът за името на страната не бъде позитивен.

Съгласно постигнатото съглашение с Гърция страната публично ще се споделя Република Северна Македония. То бе подписано и утвърдено от македонския парламент, само че все пак следва да бъде извършен референдум.

" Да, ще се отдръпва, в случай че не успее референдумът в Македония, само че съм изцяло сигурен, че той ще успее. Очаквам съществени проценти. 75-85 на 100, според процентите на жителите, които са декларирали, че са за Европейски Съюз и НАТО. Гражданите няма какво да избират, нямат друга опция. Те единствено би трябвало да потвърдят, че желаят Македония да бъде членка на Европейски Съюз и НАТО ", съобщи Заев пред 1ТВ.

Македонският министър председател сподели, че към момента не е обсъждано по какъв начин ще бъде дефиниран въпросът на референдума, само че той ще бъде обвързван с Европейски Съюз и НАТО и, несъмнено, с решението за името.

" Македония няма проект Б. Около 80 % от жителите обявиха, че желаят да са в Европейски Съюз и НАТО. Убеден съм, че жителите ще вземат решението на референдума ", добави македонският министър председател.

Той разяснява и отхвърли на президента Георге Иванов да подпише контракта.

" Съжалявам, че президентът Иванов пропусна момента с метода, по който се нарежда. Знам, че след сполучливия референдум всички сме длъжни да се поклоним и да го подкрепим, кой с глас в Народното събрание, кой с автограф. Все още нямам информация дали президентът Иванов ще подпише закона за ратификация на контракта, само че той към този момент разгласи, че няма да го подпише и евентуално няма да го подпише. След това Народното събрание ще би трябвало да го гласоподава още веднъж и по-късно към този момент той е задължен да го подпише. Очаквам той да извърши това обвързване ", акцентира Заев и добави, че правните служби работят за намиране на решение, ако Иванов не подпише и втория път.

Според думите на Заев, практиката на президента да не подписва законите, признати за повторно, както той сподели, теоретически може да значи, че няма да подпише и идващите 178 закона, признати от Народното събрание.

" Трябва да има решение, с цел да има време Гърция да изпрати писмото в Европейски Съюз и НАТО. В контракта написа Народното събрание да ратифицира контракта, а не президентът ", посочи Заев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР