Министър-председателят на Косово представи във вторник план за успокояване на

...
Министър-председателят на Косово представи във вторник план за успокояване на
Коментари Харесай

Албин Курти с план да намали напрежението в Косово

Министър-председателят на Косово показа във вторник проект за усмиряване на напрежението в обитаемата със сърби северна част на страната, който ще включва нови локални избори и понижаване на наличието на специфичните полицейски елементи, поддавайки се на натиска на западните сътрудници на страната му, предава Ройтерс.

Междувременно косовската полиция заяви, че е арестувала сърбин, разпознат от Прищина като уредник на офанзивите против мироопазващите сили на НАТО, които бяха ситуирани в Северно Косово в края на май на фона на в четирите общини с преобладаващо сръбско население.

По време на интервенцията по задържането на Милун Миленкович трима служители на реда косовски албанци са били леко ранени , заяви министърът на вътрешните работи Джелал Свечла на страницата си във " Facebook ".

Около 30 миротворци и 52 сърби бяха ранени при конфликтите в края на предишния месец, откакто етническите албански кметове встъпиха в служба след локални избори, на които, откакто сърбите, които образуват болшинството в района,

Съединените щати и Европейският съюз, да отстрани специфичната полиция, употребена за назначението им, и да спазва съглашението от 2013 година за основаване на Асоциацията на сръбските общини.
 Косовският президент с концепция за нови избори в северната част на страната
Косовският президент с концепция за нови избори в северната част на страната

Тя желае те да бъдат планувани след петиция от локалното население

Курти сподели, че " насилствените (сръбски) групи са изтеглени от територията на Косово (и следователно) наличието на косовски полицейски елементи в три общински здания ще бъде понижено ".

" Правителството на Република Косово ще се координира с всички участници и ще разгласи предварителни избори в четирите общини на север ", сподели Курти на конференция след среща с посланиците на Съединени американски щати, Италия, Франция, Германия и Англия, известни " Квинтата " (Петорката - прев.).

Той сподели, че е показал проекта си на пратениците на Европейски Съюз и Съединени американски щати и прикани за следваща среща сред сръбски и косовски публични лица в Брюксел под егидата на Европейски Съюз .

Курти не сподели нищо за основаването на асоциация на сръбските общини, която да обезпечи по-голяма автономност на региона със сръбско болшинство. Той се опълчва на използването съглашението , цитирайки опасения, че то ще подтикне района към блян за присъединение още веднъж към Сърбия.
 Вучич желае по-голяма автономност за сърбите в северно Косово
Вучич желае по-голяма автономност за сърбите в северно Косово

Той прикани управляващите в Косово да не бързат да насточват нови локални избори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР