Министър-председателят на Косово Албин Курти се включи днес в икономическия

...
Министър-председателят на Косово Албин Курти се включи днес в икономическия
Коментари Харесай

Косово ще инвестира 4,5 милиарда евро в енергия

Министър-председателят на Косово Албин Курти се включи през днешния ден в икономическия конгрес, който се организира във Виена, съобщи КосоваПрес.

На форума министър председателят Курти приказва за икономическия напредък на Косово, който съгласно него е най-високият в района и загатна проектите на косовското държавно управление за вложения в чиста сила на стойност 4,5 милиарда евро.

Курти акцентира, че стопанската система на страната пораства бързо, защото демокрацията я укрепва, написа организация КосоваПрес.

„ Икономическият напредък на Косово (през 2021 г.) е 10,7 %, който беше най-високият в района и най-големият от войната (последната война в Косово – бел. ред.) насам. Също по този начин отбелязахме четири % нарастване на Брутният вътрешен продукт и броя на стратегическите вложения, които се усилиха с 87 %, и 88 % нарастване на износа. Беше направено доста, само че и още доста следва да се направи. Политическата непоклатимост също беше удобна за нашите упоритости. Ние обаче не желаеме да задържим този стопански напредък за страната, а да го раздадем на хората, тази година продължихме с растежа и желаеме да спрем въздействието на инфлацията “, акцентира Курти.

Курти сподели, че според тактиката за сила от 2031 година се чака Косово да създава 400 мегавата електрическа енергия от вятър или 35 % от общото произвеждане на сила.

„ Що се отнася до възобновимата сила, нашата цел в тактиката е да продължим с декарбонизацията (използване на енергийни източници, които създават ниски равнища на излъчвания на парникови газове) и енергийната успеваемост и да защитим потребителя. Тази година увеличихме бюджета за този бранш и икономисването на енергия с към шест %. А от идната година ще стартираме да построяваме планове за възобновима сила “, акцентира Курти.

Курти приказва и за поддръжката, която държавното управление в Косово оказва на хората – пакети за справяне с инфлацията, както и подкрепящи ограничения за пенсионерите и студентите.

Премиерът на Косово означи, че износът на страната му към Австрия се е нараснал с 33 %, написа организация КосоваПрес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР