Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо заяви, че е направил “абсолютно

...
Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо заяви, че е направил “абсолютно
Коментари Харесай

Трюдо защити употребата на извънредни пълномощия по време на зимните протести

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо съобщи, че е направил “абсолютно верен избор ”, като се е позовал на неизползвани до момента изключителни пълномощия при оправянето с митингите на водачите на камиони предходната зима, заяви Би Би Си. Той направи този коментар при свое явяване пред проверяващи използването на канадски закон Emergencies Act.

Премиерът сподели, че е считал, че полицията няма подготвен подобаващ проект за справяне с хаоса, подбуден от митингите против наложителното имунизиране.

Тогава протестиращите блокираха за седмици столицата Отава и основни гранични пунктове.

Трюдо бе последният очевидец в шестседмичното чуване на Public Order Emergency Commission, която изследва дали държавното управление му целесъобразно е използвало Emergencies Act. Той сподели, че е бил угрижен, че протестиращите създавали заплаха от принуждение и се е постарал да опази както тяхната сигурност, по този начин и тази на обществото. Когато демонстрациите са ескалирали през февруари, е схванал, че те не утихват.

При инспекция в средата на февруари служителите на реда откриха прикрито оръжие у дребна проведена група протестиращи и Трюдо сподели, че това е провокирало у него особена угриженост. По думите му митингите изглеждали по-агресивни от елементарните демонстрации.

Законът бе задействан от 13 до 23 февруари и оказа помощ за разпръсването на по този начин наречения Конвой на свободата – поредност митинги с коли из цялата страна. Той позволи на държавното управление да наложи възбрана на събиранията на публични места, да ограничи пътуванията до зони на митинг, да замразява банкови активи и да предприеме и други изключителни ограничения.

Критиците на позоваването на закона от страна на Трюдо дефинираха това като надхвърляне не пълномощията и основаване на казус за използването му за потушаване на митинги.

 
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР