Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху пристигна в Европа за разговори

...
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху пристигна в Европа за разговори
Коментари Харесай

Нетаняху на срещи в Европа след признаването на Йерусалим за столица на Израел

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху дойде в Европа за диалози след оповестяването на Йерусалим за столица на Израел от американския президент Доналд Тръмп, предадоха " Ройтерс " и AFP.

Премиерът ще организира диалози с европейски водачи, каквито, по думите му, не е имало от 20 години на фона на избухналите митинги вследствие решението на Тръмп да трансферира американското посолство от Тел Авив в Йерусалим като знак за признаването на светия град за столица на Израел. Разделеният на две свят и за християни, и за мюсюлмани град, е столица и на Израел (Западен Йерусалим), и на палестинците. Израел декларира, че целият град е негова столица, до момента в който палестинците предявяват искания към източната му част и споделят, че тя е столицата на бъдещата палестинска страна.

Това взриви спокойствието в Близкия Изток. Започнаха митинги, по време на които имаше и ранени, и убити. Днес е четвъртият ден на гнева, в който демонстрации имаше в ливанската столица Бейрут. там се наложи силите за сигурност да употребят сълзотворен газ и водни оръдия против протестиращи край американското посолство. Протестиращи развяваха палестински флагове, носеха факли по улицата и хвърляха предмети по служителите на реда, които блокираха главния път към посолството.

В тирада към протестиращите водачът на Ливанската комунистическа партия Хана Гариб съобщи, че посолството на Вашингтон - " врагът на Палестина ", би трябвало да бъде затворено, тъй като то е " знак на империалистическата експанзия ".

Повечето страни дефинират Източен Йерусалим, който Израел превзе през 1967 година, за окупирана територия. Те считат, че статутът на града би трябвало да бъде избран в бъдещи израелско-палестински мирни договаряния.

Нетаняху ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в Париж в неделя, преди срещите си с външни министри от Европейски Съюз в Брюксел в понеделник. Израелският министър председател към този момент разкритикува водачи в Европейски Съюз, които осъдиха построяването на израелски селища на Западния бряг.

" Уважавам Европа, само че не съм квалифициран да приема двойния ѝ стандарт ", съобщи Нетаняху. Чувам гласове, осъждащи историческото изказване на президента Тръмх, само че не слушам наказание за ракетите, изстреляни против Израел, означи той и акцентира: " Те съм подготвен да приема това двуличие ".

Коментарът му бе във връзка изстрелването на няколко ракети от Ивицата Газа против Израел в четвъртък и петък, незабавно след изказването на Тръмп. Израел отговори с въздушни удари, които убиха двама души. Късно в събота арабските външни министри се срещнаха в Кайро и приканиха Съединени американски щати да се откаже от решението си и заплашиха, че то ще разпали принуждение в района.

Ливан, където живеят към 450 000 палестински бежанци, осъди решението на Тръмп. Лидерът на Хизбула прикани за митинги против решението в следените от групировката южни покрайнини на Бейрут.

Около 5000 индонезийски мюсюлмани стачкуваха в Джакарта през днешния ден против признаването на Йерусалим за столица на Израел. 

В същото време, израелската войска разгласи, че е унищожила тунел, прокопан от бойци на ислямското придвижване Хамас, разпрострян се от линията Газа на няколкостотин метра във вътрешността в израелска територия, оповестиха Асошиейтед прес и ДПА.

Армията употребила нов комплект от " принадлежности " за унищожаването на тунела, чието прокопаване разкрила преди месеци и не спряла да следи, съобщи военният представител подп. Йонатан Конрикус.

Тунелът не бил приключен, само че бил сносно оборудван с електричество, информационни уреди и вентилационна система.

Няма потърпевши при интервенцията.

Подполковникът добави, че израелската войска е създала нова система за откриването и разрушаването на тунели, само че отхвърли да уточни детайлности.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР