Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху е отказал да подпише окончателния

...
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху е отказал да подпише окончателния
Коментари Харесай

New York Times: Нетаняху е отказал да подпише окончателния план за сухопътна операция в Газа

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху е отказал да подпише окончателния проект на армията за сухопътна интервенция в Ивицата Газа, с което е ядосал високопоставени офицери. Това разяснява американското издание " New York Times ", базирайки се на свои източници, които желаят да са предпочели да запазят анонимност.

По думите им отводът на Нетаняху се дължи частично на обстоятелството, че той желае единомислещо утвърждение от страна на военния кабинет, образуван след офанзивата на " Хамас " на 7 октомври, при която починаха 1400 души, а други 200 бяха взети за заложници.

Според анализатори изралеският министър председател не се взема решение да работи еднолично заради спада на рейтинга му и се опасява, че в случай че интервенцията се провали, обвиняванията ще бъдат фокусирани върху него.

" Поставихме си две цели в тази война - да отстраняваме " Хамас ", като унищожим военните сили и властовите благоприятни условия на групировката, и да създадем всичко допустимо, с цел да върнем заложниците вкъщи ", съобщи Нетаняху в сряда. " Подготвяме се за сухопътно нахлуване. Няма да встъпвам в детайлности по какъв начин или по кое време, нито да разгласявам общите съображения, които вземаме поради ", добави израелският водач.

Изглежда, че тази двоякост отразява различията в кабинета му за това дали да се даде зелена светлина за пълномащабна инвазия в палестинския анклав. Това може да въвлече сухопътните сили в продължителни градски борби против хиляди бойци от " Хамас ", укриващи се в мрежа от дълбоки тунели, дълги стотици километри.

Някои министри обмислят по-малко упорит проект, предусещащ още няколко лимитирани сухопътни акции в Ивицата Газа, всяко едно от които да бъде ориентирано към дребни зони от анклава, означават от „ Ню Йорк Таймс “.

Сред военното управление има опасения, че задачите на Израел ще бъдат размити, в случай че Нетаняху извърши обещанието си от сряда по едно и също време да се опита да освободи всички заложници и да унищожи " Хамас ".

Първата цел изисква договаряния и реализиране на единодушие с водачите на палестинската формация, а втората – заличаването ѝ. Трудно е да се реализира сходен баланс е мъчно изпълним, разясняват високопоставени представители на израелската войска.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР