Министър-председателят на Индия г-н Нарендра Моди откри срещата на върха

...
Министър-председателят на Индия г-н Нарендра Моди откри срещата на върха
Коментари Харесай

Индия е домакин на срещата на върха „Гласът на глобалния юг“, за да включи приоритетите на развиващите се страни в дневния ред на Г-20

Министър-председателят на Индия господин Нарендра Моди откри срещата на върха „ Гласът на световния юг “ на 12 януари под наслов „ Единство на гласа, единение на задачата “. Срещата на върха „ Гласът на световния юг “ сплотява страните от световния юг, за да споделят своите вероятности и цели на обща платформа. Повече от 120 страни се причислиха към тази среща на върха.

Инициативата е въодушевена от визията на министър-председателя Шри Нарендра Моди за „ Развитие за всички, с доверието и напъните на всички “ и е подкрепена от индийската философия на „ Васудева Кутумбакам “ или „ Светът е нашето семейство “.

Продължаващото председателство на Индия на Г-20 дава специфична и мощна опция за страните, които не са част от процеса на Г-20, да споделят своите хрумвания и упования от Г-20. Премиерът Моди сподели, че индийското председателство на Г-20 ще бъде завършено в съвещания освен с нашите сътрудници от Г-20, само че и с нашите спътници в Глобалния юг, чийто глас постоянно остава нечут.

Срещата на върха на Гласът на световния юг включва 10 сесии, разпределени през 12-13 януари, като всяка сесия бе очевидец на присъединяване на водачи и министри от към 15 страни.

Учредителните и заключителните сесии ще бъдат на равнище държавен/правителствен началник, като хазаин ще бъде министър-председателят. Темата на встъпителната сесия на водачите е „ Гласът на световния юг – за насочено към индивида развиване “, а тази на заключителната сесия на водачите е „ Единство на гласа – единение на задачата “.

Освен това ще има 8 министерски сесии върху следните тематики:

• Сесия на финансовите министри на тематика „ Финансиране на насоченото към хората развиване “

• Сесия на министрите на околната среда на тематика „ Балансиране на растежа с природосъобразен метод на живот (LiFE) “

• Сесия на министрите на външните работи на тематика „ Приоритети на световния юг – обезпечаване на удобна среда “

• Сесия на министрите на енергетиката на тематика „ Енергийна сигурност и развиване – пътна карта към разцвет “

• Сесия на здравните министри на тематика „ Сътрудничество за създаване на устойчиви здравни системи “

• Сесия на министрите на образованието на тематика „ Развитие на човешките запаси и създаване на потенциал “

• Сесия на министрите на търговията на тематика „ Развитие на синергии в световния юг – търговия, технологии, туризъм и запаси “

• Сесия на външните министри на тематика „ Г-20: Предложения за председателството на Индия “

Индия ще работи, с цел да подсигурява, че скъпият принос, генериран от страните сътрудници в разискванията по време на срещата на върха на Гласът на световния юг, ще получи дължимото внимание в международен мащаб.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР