Министър-председателят на Финландия Сана Марин заяви на президента Володимир Зеленски

...
Министър-председателят на Финландия Сана Марин заяви на президента Володимир Зеленски
Коментари Харесай

Сана Марин към Зеленски: В сърцата ни вече спечелихте войната

Министър-председателят на Финландия Сана Марин съобщи на президента Володимир Зеленски и на народа на Украйна, че " в нашите сърца вие към този момент сте победили ". Марин направи коментара по време на изненадващо посещаване в Украйна в петък - второто за нея, където дружно със Зеленски поставиха цветя на мемориала на украинците, починали в отбрана на родината си по време на съветската война.

Финландският министър председател, който се готви за общи избори при започване на април показа пред медиите, че е посетила военна болница в Киев, където се е срещнала с украински бойци.

Финландия приготвя 14-ия си пакет от помощи за Украйна и макар че множеството детайлности се пазят в загадка, външното министерство настрана заяви че Финландия ще отпусне спомагателни 29 млн. евро за филантропична помощ по линия на Световната продоволствена стратегия, както и ще насочи средства към уязвимите хора и по-специално към хората с увреждания.

На конференция в Киев в петък следобяд президентът Зеленски съобщи, че " финландците схващат през какво минава Украйна по отношение на Русия ", а Марин акцентира, че Финландия е единна в поддръжката си за идеята на Украйна. " Това е в действителност значимо да проведем полемика лице в лице за обстановката в Украйна. Украйна се нуждае както от филантропична, по този начин и от финансова поддръжка, и най-много оръжия и по-тежко въоръжение ", съобщи финландският министър председател.

Сана Марин пътува до Киев, съпроводена от министъра на околната среда Мария Охисало. Двойката дойде с трен и беше посрещната на гарата от заместник-министъра на външните работи на Украйна.

Според министерството на околната среда в Хелзинки, Охисало употребява визитата с цел да " приготви съдействието за премахване на огромните екологични вреди породени от нападателната война на Русия ".

Екологичните вреди в Украйна са разказани като " безмълвна жертва " на войната, като по публична информация 1,24 млн. хектара естествена

резерватна територия, наранени през първата година на конфликта; и 3

милиона хектара гори, като 450 000 хектара са наранени от или в зоните на бойните дейности.

През юли 2022 година Скандинавската зелена банка Nefco, благосъстоятелност на петте скандинавски страни, започва програмата " Зелено възобновяване за Украйна ", с цел да поддържа украинските общности да възстановят сериозната инфраструктура по екологично резистентен метод.

Дания, Финландия, Норвегия и Швеция предоставиха първични средства в размер на 28 млн. евро, а Европейски Съюз даде в началото 50 млн. евро за програмата./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР