Министър-председателят на Албания Еди Рама в публикация в платформата X

...
Министър-председателят на Албания Еди Рама в публикация в платформата X
Коментари Харесай

Рама похвали ЕС за процеса на нормализация в Косово

Министър-председателят на Албания Еди Рама в обява в платформата X изрази горделивост от решителния и съответен принос на Албания за продължаващия сложен развой на нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия ", заяви " Албениън Пост ".


Според него планът за устава на Общността на асоциацията на сръбските общини (ОАСО), признат от Косово и Сърбия като подобаващ работен документ, е план на Европейски Съюз.

" Албания ще поддържа уверено Косово в осъществяването на oсновното съглашение и ще продължи да играе своята роля в насърчаването на мира, стабилността и районното съдействие сред всички страни в нашето съседство ", добави той.

Главата на албанското държавно управление разгласи, че скоро ще посети Прищина, с цел да изрази персонално поддръжката си.

Преди няколко дни Рама акцентира, че не може да скрие задоволството си, че управлението на Косово най-сетне е постъпило вярно на срещата в Брюксел.

" Днес Косово е в доста по-добра позиция, защото умно одобри предлагането на Европейски Съюз на 21 октомври - една доста значима стъпка напред ", съобщи Рама.

Според него е време и Сърбия да направи същото.

" Всичко признато и контрактувано до момента би трябвало да бъде изпълнено неотложно. Призовавам нашите западни сътрудници да запазят тази инерция и да тласнат страните към дефинитивно решение. Стига с избягването на мира и подхранването на призраците от предишното в името на дребнавостта на вътрешната политика. Вижте в близост отсам какво се случва с тези, които заобикалят мира и се впускат в игри на правилото всичко или нищо. Нуждаем се от мир, непоклатимост и съдействие в тази част на Европа ", сподели той.

" Не мога да скрия задоволството си, че управлението на Косово най-сетне направи верния апел на вчерашната среща в Брюксел! Днес Косово е в доста по-добра позиция, защото умно одобри предлагането на Европейски Съюз. "

" Това в действителност е значим исторически миг ", написа министър-председателят. " Лидерите на Косово и Сърбия би трябвало да показват водачество и да работят в тясно съдействие с нашите западни сътрудници за незабавното използване на Основното съглашение за нормализиране на връзките, без по-нататъшно отсрочване. "

Освен това той загатва и района, където не се колебае да каже, че Западните Балкани заслужават мир, непоклатимост и съдействие за едно общо, по-добро бъдеще, вместо спорове, обвинявания и спънки.

Mинистър-председателят на Косово Албин Курти и президентът на Сърбия Алекснадър Вучич се срещнаха поотделно в Брюксел с европейските водачи в границите на срещата на върха на ръководителите на 27-те страни - членки на Европейски Съюз, която се организира в европейската столица Брюксел.

Премиерът Курти първи се срещна с немския канцлер Олаф Шолц, с френския президент Еманюел Макрон и с италианския министър-председател Джорджа Мелони. Срещите продължиха към 20 минути.

Вучич, както и Курти, също се срещна с Шолц, Макрон и Мелони. И тези срещи сред тях продължиха към 20 минути. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР