Министър-председателят на Албания Еди Рама публикува вчера сутринта част от

...
Министър-председателят на Албания Еди Рама публикува вчера сутринта част от
Коментари Харесай

Еди Рама пред ООН: Няма да спрем да се борим за чистотата на освободителната война на Косово

Министър-председателят на Албания Еди Рама разгласява през вчерашния ден сутринта част от речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации на 24 септември, в която приказва за освободителната война в Косово и за преразглеждането на резолюцията на Съвета на Европа в поддръжка на отчета на Дик Марти /за търговията с органи в Косово и Албания по време на войната през 90-те години – бел. ред./, който се снабди с неприятна популярност, съобщи АТА.

Рама акцентира, че Албания няма да спре да се бори за чистотата на освободителната война на Косово.

В речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации на 24 септември Рама сподели: „ не мога да не споделя с вас един ужасяващ образец, който би трябвало да бъде урок за целия свят и преди всичко за демократичния свят. През 2011 година Парламентарната асамблея на Съвета на Европа утвърди отчет, формиран от старателен парламентарист на име Дик Марти, в който Армията за избавление на Косово (АОК) е упрекната в отвратителното закононарушение трафик на органи. На господин Марти трябваше да му бъде заплатено като повествовател, само че в никакъв случай да не му се има вяра като докладчик на Съвета на Европа. Докладът му беше фрапантен и освен че доста хора тогава му повярваха, само че и стана основен фактор за подхранването на концепцията и за основаването на профилирани съдилища за Косово. Това се трансформира в един от най-лошите случаи на изкривена действителност, тип манифест за международна агитация против независимостта на Косово “.

Рама сподели, че „ всички старания за следствие през тези 11 дълги години, с цел да се потвърдят тези обвинявания, са напразни, нито частичка доказателство или индикация, свързани с хипотетичния трафик на органи, не бяха открити на никое място в Косово или където и да е другаде. И все пак профилираните съдилища за Косово, които породиха по отношение на този отчет, сега, в който ние приказваме, арестуваха президента на Косово Хашим Тачи “.

„ Мислим и се надяваме, че точно въз основа на тази липса на доказателства Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще почете истината и ще одобри настояването на Албания да има следващ отчет, в това време вредите са нанесени, и ще помогне за възобновяване на доверието в такава значима интернационална организация “, акцентира министър председателят Рама в речта си на 24 септември пред Организация на обединените нации.

Рама сподели, че това изпитание няма нищо общо с персона, нито със правосъдно произвеждане, а с неприемливото очерняне на една страна и нейната история.

„ Опитайте се всички да си визиите за миг вашия президент или министър-председател, водача на вашата страна, който е отхвърлен от служба, отведен в трета страна, арестуван за цяла година без никакви публични обвинителни актове от орган, основан и спонсориран от общественост на демократични страни (…)? Нито една-единствена дума от целия последвал обвинителен акт няма връзка с отчета на Съвета на Европа за хипотетичното закононарушение трафик на органи. Цяла фикция. Това е колосален неуспех на интернационално равнище и не става въпрос за един човек, не става дума за правосъдни процедури; става дума за несвоевременно очерняне на една страна и нейната история “, сподели министър-председателят на Албания.

В речта си Рама добави, че „ в никакъв случай няма да спрем да почитаме истината за свободата на Косово и никой в името на никого, не може да хвърли нито една буца тиня върху тези, които са дали живота си за самостоятелност.

„ Всички старания за следствие през тези 11 дълги години, с цел да се потвърдят тези обвинявания на национално, районно и интернационално равнище, са напразни, нищо, нито една частичка доказателство или индикация, свързани със обвинения и хипотетичен трафик на органи, не бяха открити някъде в Косово или където и да е другаде. Ние в никакъв случай няма да се откажем от тази истина и в никакъв случай няма да спрем да почитаме тези, които са дали живота си за свободата и независимостта си и върху които никой в името на никого, не може да хвърли даже частичка тиня “, сподели Рама.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР