Министър-председателят , който участва в Икономическия форум в Давос, проведе

...
Министър-председателят , който участва в Икономическия форум в Давос, проведе
Коментари Харесай

Премиерът Петков проведе двустранни срещи на икономическия форум в Давос

Министър-председателят, който взе участие в Икономическия конгрес в Давос, организира и серия от двустранни срещи. Премиерът Петков беседва с сътрудника си от Хърватия Андрей Пленкович. Двамата държавни ръководители дискутираха настоящите въпроси на идното съвещание на Европейския съвет в Брюксел.

Петков и Пленкович бяха единомислещи за нуждата от влизането на двете страни в Шенген, оповестяват от държавната пресслужба.

Министър-председателят също се срещна с премиера на Черна гора Дритан Абазович и го поздрави за скорошното му назначение на поста и приветства политическата воля на държавното управление да продължи да извършва уговорките, поети в хода на процеса на европейска интеграция. Петков удостовери поредната поддръжка на България за евро-атлантическа интеграция на Черна гора.

Петков беседва и с министър-председателя на Молдова Наталия Гаврилица. Обсъдени бяха провокациите, подбудени от войната в Украйна. Акцент на срещата бяха и енергийни тематики, както и битката за господство на закона. Премиерът Петков изрази поддръжка за развиването на Тараклийския държавен университет, който е значим мост сред двете страни.

Българският министър-председател се срещна и с министъра на петрола и минералните запаси на Египет Тарек ел Мола. Основна тематика на диалозите бяха опциите за съдействие в региона на енергетиката, в подтекста на поредните дейности на държавно управление за гарантиране на газовите доставки към България от разнообразни източници. С въвеждането в употреба на интерконектора сред България и Гърция ще бъде налице нужната за това инфраструктура.



Програмата на премиера Петков в Давос продължава с публична вечеря, давана от президента на Световния стопански конгрес Бьорг Бренде.

Сред гостите на събитието са Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд, доктор Нгози Оконджо-Ивеала, общоприет шеф на Световната комерсиална организация, Матиас Корман, общоприет секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Александър де Кроо, министър-председател на Кралство Белгия и други



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР