Министър-председателят Кирил Петков ще участва във вторник - 3 май,

...
Министър-председателят Кирил Петков ще участва във вторник - 3 май,
Коментари Харесай

Петков отива в Гърция за старта на строежа на терминала за втечнен газ край Александруполис

Министър-председателят Кирил Петков ще взе участие във вторник - 3 май, в гала по стартирането на строителството на терминала за полутечен природен газ край гръцкия град Александруполис. С 20-процентен дял „ Булгартрансгаз “ е измежду акционерите в терминала, който се чака да бъде приключен до края на 2023 година

Терминалът за полутечен природен газ край Александруполис съставлява плаващо оборудване за предпазване и регазификация, което ще бъде обвързвано с газопреносната мрежа на Гърция посредством газопровод с дължина 28 километра. Чрез съществуващите трасета газът ще може да доближава до България, Сърбия, Република Северна Македония и други.

Планираният потенциалът на оборудването възлиза на 6,1 милиарда куб. м годишно. Сред резервиралите потенциал е и „ Булгаргаз “ с 500 млн. куб. м. годишно.

През новото оборудване Европа ще може да получава газ от разнообразни източници, което ще способства за подсилване на пазара на природен газ в района. Достъпът до различни доставки ще подсигурява конкурентни цени и по-добри условия за българските консуматори.

Настоящата енергийна рецесия, обвързвана с войната в Украйна и спирането на доставките за някои страни от страна на „ Газпром “, акцентират стратегическото значение на инвестицията както за България, като и за Европа като цяло.

Церемонията по пускане на строителството на терминала ще стартира към 12,30 ч. на пристанището в гр. Александруполис. Участие в нея ще вземе и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

В рамките на визитата си в Гърция, към 15,30 часа, министър председателят Петков ще инспектира построяването на междусистемната газова връзка Гърция-България в региона на гр. Комотини.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР