Министър-председателят Кирил Петков ще бъде на посещение във Ватикана и

...
Министър-председателят Кирил Петков ще бъде на посещение във Ватикана и
Коментари Харесай

Кирил Петков е на посещение в Италия и Ватикана

Министър-председателят Кирил Петков ще бъде на посещаване във Ватикана и Италианската република на 22 и 23 май , оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

По мотив Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май , министър председателят и ръководената от него публична българска делегация ще бъдат признати на визита от главата на Римокатолическата черква и ще се поклонят пред светите за българите места в Рим.

На 23 май министър председателят Петков ще участва на Божествена света литургия в базиликата „ Сан Клементе “, където е заровен славянският първоучител Константин-Кирил Философ. Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. След това министър-председателят Кирил Петков ще се поклони пред мощите на Св. Кирил.

По-късно същия ден по традиция Негово Светейшество ще посрещне българската делегация в Апостолическия замък. След аудиенцията министър-председателят Кирил Петков ще организира среща с държавния секретар на Светия трон – кардинал Пиетро Паролин.

В базиликата „ Свети Петър “ министър председателят Петков ще сервира венец на олтара на Св. папа Йоан Павел Втори.

В състава на българската делегация са включени писателят Георги Господинов, ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, а също и заместител министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, заместител министър-председателят по дейно ръководство Калина Константинова, министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на образованието и науката Николай Денков, представители на Светия синод и на католическата черква в България.

По време на визитата си в Италианската република министър-председателят Кирил Петков ще има среща с италианския си сътрудник Марио Драги. Двамата държавни ръководители ще обсъдят двустранни въпроси и настоящи тематики от европейския дневен ред.

През 2021 година на тридневно публично посещаване във Ватикана и Италия бе президентът Румен Радев отпред на българска делегация, която по традиция е одобрявана на визита от главата на Римокатолическата черква във връзка деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост и на славянската словесност – 24 май. За да отдадат дружно респект пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, дружно с българската делегация пътува и делегация от Република Северна Македония, ръководена от президента Стево Пендаровски.

В представителството на Европейската комисия в Рим президентите на България и на Република Северна Македония участваха на подписването на съглашение за продан на информация и професионално съдействие сред Българската телеграфна организация (БТА) и Медийната осведомителна организация (МИА) от генералните шефове на осведомителните организации Кирил Вълчев и Драган Антоновски. В Рим президентът Румен Радев откри публично изложба „ България “ към Българския културен институт.

На 27 май 2021 година президентът Румен Радев и българската делегация са признати на визита от папа Франциск.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР