Министър-председателят Кирил Петков ще бъде днес на еднодневно официално посещение

...
Министър-председателят Кирил Петков ще бъде днес на еднодневно официално посещение
Коментари Харесай

Премиерът Кирил Петков отива на официална визита в Скопие

Министър-председателят Кирил Петков ще бъде през днешния ден на еднодневно публично посещаване в Република Северна Македония. Премиерът е отпред на държавна делегация, в състава на която са министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на превоза и известията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. 

В Скопие министър председателят Кирил Петков ще се срещне с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Двамата ще беседват на четири очи, след което двете делегации ще имат и взаимна среща. 

В рамките на визитата министър председателят Кирил Петков ще се срещне още с президента Стево Пендаровски и с ръководителя на Народното събрание Талат Джафери. Предвидени са също диалози на премиера Петков с ръководителя на Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети и с Християн Мицкоски, ръководител на ВМРО-ДПМНЕ. 

Министър-председателят Кирил Петков ще се срещне и с представители на българската общественост в Република Северна Македония.

* * * * * 

Първият български министър-председател, който публично посещава Република Македония /днешната Република Северна Македония/ след признаването на независимостта на страната от България на 15 януари 1992 година, е Любен Беров, сочи информация на Дирекция " Справочна информация " на Българска телеграфна агенция. Той реализира визитата по покана на министър-председателя на Македония Бранко Цървенковски на 6 и 7 юни 1993 година Целта на визитата е сключване на Спогодба за икономическо съдействие сред двете страни, с която се цели активизиране на крайграничната търговия и стокообмена сред двете страни.

На 7 юни 1993 година министър председателите на България и Македония Любен Беров и Бранко Цървенковски подписват Спогодба за комерсиално и икономическо съдействие, посредством която комерсиалните връзки сред двете страни се ориентират към свободен продан на артикули и капитали. При диалозите сред двамата са разисквани инфраструктурата сред страните, както и проблеми на превоза и известията, в това число построяването на жп линия, свързваща България и Македония.

На 27 и 28 февруари 1997 година на работно посещаване в Скопие по покана на министър-председателя на Македония Бранко Цървенковски е министър-председателят на България Стефан Софиянски. Двамата министър председатели разискват съответни въпроси за активизирането на двустранното икономическо съдействие, подготовката и подписването на контракта за либерализация на търговията сред България и Македония. Договарят се специалисти от двете страни да имат работна среща.

На 8 и 9 март 2001 година на публично посещаване в Македония е министър-председателят Иван Костов по покана на премиера на Македония Любчо Георгиевски. Два месеца по-късно - на 25 май, министър председателят Иван Костов още веднъж е на малко посещаване в Скопие, където се среща с министър-председателя Любчо Георгиевски.

На 18-20 април 2003 година на публично посещаване в Македония е и министър председателят Симеон Сакскобургготски. Тогава е подписана Спогодба за основаване на културно-информационни центрове в София и Скопие.

На 3 юни 2006 година работно посещаване в Македония прави министър-председателят Сергей Станишев. Той идва в Деве хълм в Македония, където е посрещнат от македонския си сътрудник Владо Бучковски. Двамата вършат първа копка на плана за създаване на 400-киловолтова електроенергийна междусистемна връзка сред Червена могила в България и Щип в Македония. По-късно, в границите на формалното посещаване, министрите на вътрешните работи на България и на Македония Румен Петков и Любомир Михайловски подписват Споразумение за гранично полицейско съдействие сред двете страни.

Министър-председателят Сергей Станишев е на публична аудиенция в Скопие и на 14 и 15 декември 2008 година На 15 декември 2008 година двамата министър председатели откриват междусистемния електропровод Червена могила, България - Дуброво, Македония, първата директна 400-киловолтова връзка сред енергийните системи на двете страни. Съоръжението е част от мултимодалния паневропейски кулоар номер 8, предпочитан за България, Македония, Албания и Италия.

На 28 юли 2013 година в Кюстендил министър-председателят на България Пламен Орешарски организира работна среща с министър-председателя на Македония Никола Груевски по самодейност на Република Македония. След срещите Пламен Орешарски декларира, че България поддържа участието на Република Македония в НАТО и в Европейския съюз, и че България държи на подписването на контракт за добросъседство и съдействие и се надява работата по него да продължи в по-ускорени темпове.

По време на формалното посещаване на министър-председателя на Македония Зоран Заев на 20 юни 2017 година по покана на министър-председателя на България Бойко Борисов, двете страни се договарят България и Македония да откриват механизъм за съдействие на експертно ниво по въпросите, свързани с подготовката на македонската страна за приемане в Европейския съюз и произлизащите от това действия по обмисляне, ръководство и надзор на вложенията с европейско финансиране. На срещата сред заместител министър-председателя по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на външните работи на Република Македония Никола Димитров са разисквани съответните стъпки пред завършването на Договора за добросъседство сред двете прилежащи страни.

Официално посещаване в Македония министър-председателят Бойко Борисов прави на 1 и 2 август 2017 година, в Скопие. Там дружно с македонския му сътрудник Зоран Заев, подписват Договор за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония.
Министрите от делегациите подписват също Меморандум за съгласие и съдействие в региона на природния газ и Меморандум за съгласие за развиването на железопътните връзки сред София и Скопие. Документът ще послужи като основа за бъдещата взаимна работа по построяването на железопътната връзка сред столиците на двете страни. Българската страна поема ангажимент до 2027 година да построи жп линията София - Перник - Радомир - македонска граница. Македония, от своя страна, се ангажира да построи жп сектора Крива паланка - Деве хълм - българска граница до края на 2025 година

На 2 август 2017 година на честванията на националния празник на Македония в Скопие участва и българска държавна делегация. По-късно Бойко Борисов и Зоран Заев се покланят дружно на гроба на Гоце Делчев в църквата " Свети Спас " в Скопие.

На 23 ноември 2017 година в Струмица министър-председателя Бойко Борисов взе участие в първото си взаимно съвещание на държавните управления на България и Република Македония след подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие на 1 август 2017 година

В наличието на Бойко Борисов и Зоран Заев министрите от двете делегации подписват Меморандум за съгласие за понижаване на интернационалните цени за роуминг и телекомуникационни услуги, Платформа за активизиране на съдействието сред Министерство на външните работи на България и Министерство на външните работи на Република Македония, Протокол за съдействие сред Министерството на туризма на Република България и Министерството на стопанската система на Република Македония, Протокол за съдействие сред двете министерства за осъществяване на образование в България на македонски монтьор водачи на танк. Подписано е съглашение сред " Електроенергиен систематичен оператор " ЕАД, България и МЕПСО, Македония, според което от началото на 2018 година ще започват взаимни търгове за систематизиране на преносни потенциали сред електроенергийните оператори на двете страни. Българският газопреносен оператор " Булгартрансгаз " ЕАД и Акционерното сдружение за осъществяване на енергийни действия Македонски енергийни запаси " МЕР АД Скопие " подписват съглашение за осъществяване на предпроектно изследване за създаване на нова газова междусистемна връзка. Подписан е и Меморандум за съдействие сред Българската организация за вложения и Инвест Македония. Подписан е Меморандум за съдействие сред българската Агенция по геодезия, картография и кадастър и Агенцията по кадастъра на недвижимите парцели на Република Македония, който планува продан на картографски и геодезически данни и кадастрални материали. Меморандумът е с десетгодишен период. Подписано е и Споразумение за съдействие в региона на отбраната при бедствия. Споразуменията са част от осъществяването на Договора за другарство, съдействие и добросъседство, подписан на 1 август 2017 година

На 12 март 2018 година на посещаване в Скопие е министър председателят Бойко Борисов за присъединяване във възпоменателната гала във връзка 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. Бойко Борисов е първият български министър-председател, който взе участие в отбелязването на годишнината. В формалната българска делегация за церемонията са включени и представители на еврейската общественост.
На 2 август 2018 година в Благоевград е министър председателят на Република Македония Зоран Заев за отбелязване на 115-годишнина от Илинденско-Преображенското въстание (1903). Заедно с министър-председателя Бойко Борисов взе участие в гала пред паметника на Гоце Делчев на пл. " Македония ". Това е второто взаимно отбелязване на годишнината, след подписването на Договора за другарство, съдействие и добросъседство сред България и Република Македония (1 август 2017).

Министър-председателят Бойко Борисов е в Скопие и на 1 август 2019 година за отбелязване взаимно с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев на втората годишнина от подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни (1 август 2017) и честване на събития и персони от общата ни история - Илинденско-Преображенското въстание и Гоце Делчев. Бойко Борисов се среща със Зоран Заев и с президента Стево Пендаровски. По-късно в Дойран Бойко Борисов и Зоран Заев откриват възобновения монумент на полк. Константин Каварналиев. 

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР