Министър-председателят Кирил Петков се срещна с президента на Албания Илир

...
Министър-председателят Кирил Петков се срещна с президента на Албания Илир
Коментари Харесай

Петков обяснил на Мета колко подкрепяме Албания

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с президента на Албания Илир Мета, който е на публично посещаване у нас по покана на българския си сътрудник.

Във фокуса на диалога бяха двустранните връзки и районното съдействие, както и европейската вероятност на страните от Западните Балкани.

Премиерът Петков означи, че съществува голям капацитет за развиването на икономическото съдействие, основаващ се на положителния политически разговор сред двете страни.

Петков и Мета разискаха предпочитани за свързаността на района инфраструктурни планове.

Двамата водачи подчертаха стратегическото значение на Европейския транспортен кулоар № 8, осъществяващ връзка сред Адриатическо море и Черно море.

Българското национално малцинство в Албания е главен мост на другарство и фактор за подсилване на взаимното доверие, съобщи още Кирил Петков пред Илир Мета.

Премиерът означи смисъла, което страната ни отдава на обезпечаването на опция българското малцинство да се възползва пълноценно от правото си да учи майчиния си език.

Българският министър-председател удостовери поддръжката на страната ни за готовността на Албания да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.

България е поредна в позицията си, че мястото на страните от Западните Балкани е в Европейския съюз.

В тази връзка Петков акцентира напъните на българското държавно управление за активизиране на разговора със Северна Македония и превъзмогване на несъгласията.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР