Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с вицепрезидента на САЩ Камала

...
Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с вицепрезидента на САЩ Камала
Коментари Харесай

Премиерът Кирил Петков се срещна с вицепрезидента на САЩ Камала Харис

Министър-председателят Кирил Петков организира среща с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис. Това заяви пресцентърът на Министерски съвет. В рамките на диалога им в Белия дом двамата разискаха стратегическото партньорство сред София и Вашингтон и опциите за задълбочаване на съдействието в полза на двете страни.

Войната в Украйна също бе значима тематика от срещата на Петков и Харис. Българският министър-председател уточни, че протичащото се в Европа е явен знак за нуждата от ускорени и действителни ограничения в енергийната сфера. Вицепрезидентът Камала Харис поздрави България за решителните дейности, с които отстоява своя енергиен суверенитет.

От своя страна министър председателят Петков уточни, че партньорството на София и Вашингтон е значима част от постигането на газова самостоятелност на България, наред със солидарната поддръжка на Европейски Съюз. Договорено беше и осъществяването на действителни доставки на полутечен природен газ към България на цени, под тези на " Газпром ", които да стартират от месец юни.

По-рано денем министър-председателят Кирил Петков организира диалог с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата разискаха опциите за партньорство със Съединени американски щати за енергийна диверсификация на България и на района. Петков и Блинкен разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развиването на Западните Балкани.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР