Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с кмета на столичния район

...
Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с кмета на столичния район
Коментари Харесай

Премиерът Кирил Петков обсъди разширението на метрото с кмета на столичния район Слатина Георги Илиев

Министър-председателят Кирил Петков организира среща с кмета на столичния регион " Слатина " Георги Илиев, на която бе разисквано разширението на метрото. Това оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Премиерът уточни, че държавното управление ще предприеме нужните дейности и ще поддържа развиването на плана, който е от извънредно значение за жителите и гостите на София.

Във фокуса на диалога бе разширението на метрото през " Подуяне " и " Слатина ". За построяването на правата Шипка-Гео Милев-Слатина-Арена " Армеец " /Тех парк-Цариградско шосе, в която ще има шест станции, ще се обезпечат средства в размер на 405 милиона лв. от Столична община, а остатъкът ще се съфинансира от държавния бюджет, разсрочено за 4 години, увери в хода на срещата министър-председателят Кирил Петков. 

Причината тази права да отпадне за финансиране от Плана за възобновяване и резистентност е, че има риск при минимално закъснение на строителството й по настоящия график да не бъде приключена доникъде на 2026 година До този период би трябвало да бъдат приключени и разплатени всички средства по Плана. Освен това политиката на Европейския съюз е ориентирана към финансиране на планове за районна съгласуваност. 

В тази връзка в Плана се планува създаване на градска железница, както и доставка на междуградски влакове. Според плановете столичната градска железница ще свързва София с междуградската жп линия до Пловдив. За Пловдив също е планувано финансиране на градска железница, напомнят от пресслужбата на държавното управление.

По Плана са планувани средства за доизграждане на линията " Хаджи Димитър " - " Сухата река " и жилищен комплекс " Левски ", включваща три спирки. За задачата е обезпечено 100 % финансиране по линия на Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР