Министър-председателят Кирил Петков призова днес президента Румен Радев да се

...
Министър-председателят Кирил Петков призова днес президента Румен Радев да се
Коментари Харесай

Кирил Петков: Радев да се вслуша в хората на площада

Министър-председателят Кирил Петков прикани през днешния ден президента Румен Радев да се вслуша в хората, които са излезли по улиците на София и на други градове, с цел да поддържат застрашеното от рухване държавно управление.

Отношенията сред президента и премиера, в миналото назначен от Радев длъжностен министър, се утежниха след серия президентски рецензии към кабинета. И през днешния ден Радев се изрече остро за изпращането на френското предложение за Северна Македония напряко в Народното събрание без мнение на държавното управление.

В изявление за Дарик радио тази заран Петков пожела на Радев " да е жив и здрав " по случай рождения му ден и добави забележка:

" Единственото, което той би трябвало да слуша - да се вслушва в тези хора на площада, които го поддържаха ", сподели Петков, визирайки началото на митингите преди две години, които в последна сметка доведоха на власт неговото държавно управление.

Петков сподели, че " не е вдигнал бялото знаме " и се надява, че още депутати от други партии ще поддържат държавното управление му в поискания от ГЕРБ избор на съмнение идната сряда. Той позволи, че измежду тях може да има даже депутати от ГЕРБ, а освен от " ИТН " (ИТН), чиято група напуснаха шестима народни представители, откакто водачът на партията Слави Трифонов я отдръпна от ръководещата коалиция.

" Да, усилва се ", сподели Петков за шанса държавното управление му да оцелее. " Аз имам вяра, че има хора сега... от всички партии можем да получим изненада, за какво не някой от ГЕРБ да се отдели ".

По думите му идният избор ще влезе в историята, тъй като всеки от депутатите ще би трябвало да реши дали да застане на страната " на задкулисието " или на настоящето държавно управление, което претендира да е първото, повело решителна битка с него.

Петков напомни представени и преди от него епизоди, които илюстрират, че Има Такъв Народ е била проводник на задкулисие във властта.

По мотив на настояването от министъра в оставка Гроздан Караджов (ИТН) за още пари за пътно строителство, което беше директният мотив з а разрива в обединението, Петков цитира собствен диалог с Трифонов, в който по думите му последният споделил: " Ти нямаш проблем с Караджов, ти имаш проблем с мене. Караджов е единствено един брокер ".

Разказвайки за свое посещаване на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево министър председателят сподели и че " има едни частни субекти, които държат контрола по тая граница и никой не може да помръдне тяхната позиция " и цитира прякори като Ами, Таки, Пашата.

" Никой през годините не е смеел страната да влезе в цялостен надзор на тази граница ", добави Петков.

Той описа за стопанисвана от частна компания лаборатория за надзор на внасяното месо и животни, която видно не е работила, а договорът с нея е подписан макар експлицитна възбрана от министъра от негов заместител.

" Държавата ще завземе назад този пункт ", сподели Петков.

По думите му офанзивите срещу държавното управление почнали след разкритията за корупция там.

" Това е по-стратегическо от местна корупция, това са канали Аазия-Европа ", сподели той, допускайки, че каналите имат политическа защита, в това число в Народното събрание.

Говорейки за връзките в обединението Петков сподели, че лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова " не се поддава на сделки, които са срещу нейната воля " за разлика от представителите на Има Такъв Народ, които на съдружните препоръки в никакъв случай на заявали позиция по сложени въпроси, казвали, че ще попитат и по-късно ще отговорят. Това съгласно Петков е демонстрация на задкулисие - т.е. контролът върху решенията не е у обществено овластените лица.

За отхвърли на Българска социалистическа партия да поддържа военна помощ за Украйна Петков сподели: " Въпреки че те имат друго мислене по тази тематика, ние стигнахме до един компромис, който и двете страни осъзнаха, че би трябвало да създадат, с цел да продължи това държавно управление ".

" Аз направих доста неточности ", призна по време на диалога Петков.

Според него " не е значимо единствено каква работа свършваш, а по какъв начин я споделяш "

" Първата ми огромна неточност (беше), че работихме по 20 часа дневно и не го комуникирахме по верния метод ", сподели той. " От другата страна имахме една съпротива, която нищо не правеше с изключение на да комуникира... Изгубихме информационната борба ".

Като друга своя неточност министър председателят уточни това, че по едно и също време " отворил доста фронтове " - нещо, което папа Франциск го посъветвал да не прави при срещата им през май.

Петков сподели, че в случай че за запазването на държавното управление би трябвало да съобщи поста си на различен министър председател, е подготвен да го направи, само че " не бих дал премиерската позиция на човек от задкулисието ".

" Ако Асен Василев е идващият министър председател, бих го подкрепил с две ръце ", сподели Петков, само че добави, че сега този въпрос не е настоящ.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР