Министър-председателят Кирил Петков коментира в Панорама по БНТ най-горещата тема

...
Министър-председателят Кирил Петков коментира в Панорама по БНТ най-горещата тема
Коментари Харесай

Кирил Петков: Няма да натискам повече бутона с ДПС и ГЕРБ

Министър-председателят Кирил Петков разяснява в " Панорама " по Българска национална телевизия най-горещата тематика в политическата сфера у нас - идния избор на съмнение към държавното управление.

" Не бих споделил, че би трябвало да приказваме за неуспех. Това е продължението на една смяна, която стартира още предходната година и тя е доста сложна ", означи той.

" Опитваме се и мисля, че ще успеем да почистим задкулисието от ръководещата коалиция. Тогава към този момент, смяната ще е напълно реализуема стъпка “, безапелационен бе министър председателят.

" Ако държавното управление падне и му се даде още веднъж мандат, ние ще стартираме още веднъж договаряния, само че не с Бойко Борисов, не с Костадин Костадинов или Слави Трифонов, а с всички самостоятелни партии и депутати ", добави Кирил Петков.

Премиерът уточни, че няма никакъв проблем в случай че не той, а различен негов сътрудник от " Продължаваме промяната " стане министър-председател на България. По въпроса за предварително освободеният от поста ръководител на Народно събрание Никола Минчев, Петков разяснява:

" Всички харесваха Никола Минчев в Народното събрание. Беше гласувано срещу него като човек ".

Премиерът обърна внимание и на тематиката за търсенето на спомагателна поддръжка от депутати за вота на съмнение и напускащите Има Такъв Народ народни представители.

" Днес още един народен представител от Има Такъв Народ сподели аз предпочитам България, предпочитам да бъда част от тази смяна и няма да натискам повече бутона с Движение за права и свободи и ГЕРБ. Аз се надявам на още такива случаи в идващите дни. Ние сме в Народното събрание поради тези хора на улицата и когато усетиш поддръжката, знаеш, че е вярно това, което правиш. Идеята е да се борим за хрумвания, а не някой да се пробва да прави провокации. Надявам се на мирни митинги дори не в поддръжка на държавното управление, а в поддръжка на смяната “, добави Петков.

Той уточни че казусът на групировката му първите 6 месеца е, че до момента в който са знаели кой дава отговор за Демократична България, за Българска социалистическа партия, са нямали концепцията кой дава отговор за Има Такъв Народ - дали е Тошко Йорданов, Слави Трифонов или някой различен.

Премиерът прикани президента Румен Радев да реши дали смяната е приключена и да застане паралелно до тях в борбата им със задкулиесието.

" Сега е моментът, когато президентът може да каже, че тази смяна не е приключена и той застава дружно с хората. Или някой го подвежда какво се случва или му би трябвало време да осъзнае, че борбата, която сме почнали преди една година, изобщо не е приключена “, съобщи Петков. Според него президентът би трябвало да се върне при народа, тъй като народът вижда какво се случва.

" Стоя пред вас с чиста съвест. Нямам едно придвижване като министър председател, за което да кажа - скърбя, направих неточност “, уточни Петков в коментар на изказванията, че е предал българската позиция в преговорния развой на Европейски Съюз със Северна Македония. Той регистрира, че може би е било неточност решението в последните 6 месеца да работят по 20 часа.

" За да стои тази коалиция нестабилна, непрестанно се говореше за РСМ. А аз непрестанно повтарях, че няма да има решение без българския парламент. И никой не искаше да го чуе, тъй като не е преференциално. Аз като министър председател няма да взема никакво решение, в случай че не е взето от българския парламент. Единственото нещо, което ще кажа на масата с водачите от Европа е, че няма да направя смяна в българската позиция, в случай че няма решение от българския парламент. Атаките са подправени, те прикриваха нашето предпочитание за смяна “, отсече министър председателят.

" Ако това, което слушам е правилно, във френското предложение ще има гаранция за българите в РСМ и по линия на антидискриминацията и по Конституцията “, добави Петков и призна, че не е чел френското предложение, което непосредствено е изпратено към Народно събрание.

" Няма да взема никакво независимо решение. Ще последвам волята на българския парламент ", заключи тематиката той. Премиерът разяснява и рецесията с инфлацията у нас.

" Газът от Русия се качи 4 пъти. Петролът пристигна с голямо нарастване поради войната в Украйна. И храните, огромна част от които са импорт, и те се качиха. С други думи - привнесе се една огромна инфлация. Това, което направихме, е българските семейства да не им се качи тока и по този начин се потисна инфлацията. Тази привнесена инфлация удари джоба на всеки българин. Факт. Ето за какво тези 2 милиарда, които предложихме, отиват тъкмо в тази посока - да компенсират хората с най-ниски приходи “, сподели Кирил Петков.

Той обаче регистрира напредък на стопанската система, както и обезщетения за бизнеса.

" Всъщност за тази рецесия, ние се справихме сносно. Който се пробва да излъже, че може да овладее цялата инфлация извън - това е един популизъм на дребно “, счита министър председателят.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР