Министър-председателят Кирил Петков изпрати предложение, което на практика напълно ревизира

...
Министър-председателят Кирил Петков изпрати предложение, което на практика напълно ревизира
Коментари Харесай

Генчовска: Петков предложи тотално ревизиране на Рамковата позиция, отхвърлихме я

Министър-председателят Кирил Петков изпрати предложение, което на процедура изцяло ревизира Рамковата позиция, призната от Народното събрание и държавното управление, само че тя е отхвърлена от Министерството на външните рабати.

В договарянията има прогрес, само че има и проблеми, които остават открити за разрешаване. Един от тях е формулировката за по този начин наречения македонски език в исторически и етнически проект.

Това съобщи външният министър Теодора Генчовска по време на чуване в Народното събрание, коеито трябваше да бъде в началото закрито, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днес депутатите изслушат външния министър Теодора Генчовска по отношение на процеса на присъединение на РСМ.

В същото време министър председателят Кирил Петков публично изолира Министерство на външните работи от процеса, анонсирайки на съвещанието на Министерски съвет, че всички решение ще минават през депутатите. Още във вторник БГНЕС разгласява обстоен текст на предлагането, което тази заран министър председателят разгласи:

Ще предложа на Министерски съвет да вземе решение по отношение на Република Северна Македония, заяви министър председателят Кирил Петков при започване на днешното съвещание на кабинета.

Точка 1: Всяко предложение от страна на Френското председателство на Европейския съюз от страна членка или от Европейската комисия, обвързвано с одобрение на началото на договарянията на участието в Европейски Съюз на РСМ и Албания, направена в границите на подготовката или при осъществяване на съвещанието на комитета на непрекъснатите представители, или на Съвета Общи въпроси, което се отклонява от Рамковата позицията на Министерски съвет от 2019 година, да се изпраща неотложно от непрекъснатото посланичество на Р България към Европейски Съюз на Комисията по външна политика на Народното събрание.

Точка 2: Представители на Република България в Комитета на непрекъснатите представители и в Съвета Общи въпроси да не показват единодушие с предлагането на Точка 1 до разискването им в Народното събрание, а при отхвърлянето им от Народно събрание, да показват негативна позиция по тях. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР