Министър-председателят Кирил Петков e провел днес видеоконферентен разговор с генералния

...
Министър-председателят Кирил Петков e провел днес видеоконферентен разговор с генералния
Коментари Харесай

Петков затвърди пред Столтенберг: български батальон, но с помощ от НАТО

Министър-председателят Кирил Петков e провел през днешния ден видеоконферентен диалог с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, по време на който е затвърдил решението на държавното управление да способства за груповата защита за български батальон. А " дефицитите " в него - да бъдат попълнени от съдружниците.

Това оповестяват от пресслужбата на кабинета.

" Министър-председателят осведоми генералния секретар за решението на държавното управление да способства за груповата защита посредством създаване на българска батальонна бойна група, с опция за попълване на дефицитите от страни-членки, при нужда.

В хода на диалога още веднъж беше доказан водещият принцип в НАТО – всяко решение би трябвало да е подкрепено от обществото и държавното управление в съответната страна-членка ", показват от Министерския съвет.

Беше споделено визията, че дипломатическите старания за деескалация би трябвало да продължат, само че в това време Алиансът би трябвало да бъде квалифициран и за вероятно утежняване на обстановката - показват още от Министерски съвет.

В края на предишния месец военният министър Стефан Янев разгласи пред Народното събрание, че България може да се включи в взаимно обучение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души. Ден по-късно Петков добави, че батальонът ще бъде български, само че тъй като в армията ни има " дефицити " те ще се попълнят от съюзнически сили.

Разговорът сред двамата идва на фона на новината от през днешния ден - че US президентът Джо Байдън публично утвърди разполагане на спомагателни сили на Съединени американски щати в Източна Европа. България не е измежду тях.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР