Министър-председателят Кирил Петков е поел ангажимент до края на френското

...
Министър-председателят Кирил Петков е поел ангажимент до края на френското
Коментари Харесай

Генчовска: Петков обеща на еврокомисаря Вархеи да свали ветото за Северна Македония

Министър-председателят Кирил Петков е поел ангажимент до края на френското председателство да смъкна ветото за започване на договаряния на районен съд Македония за Европейски Съюз. Това е станало по време на среща с еврокомисаря Оливер Вархеи, заяви външният министър в оставка Теодора Генчовска.

" Това беше моята първа среща с еврокомисаря Оливер Вархеи. На срещата участваха 7-8 души от екипа на Министерство на външните работи и както на всички срещи беше направена паметна записка от тази среща. Тази паметна записка е открита и удостоверява тъкмо това, което поставихте във вашия въпрос ", съобщи министър Генчовска, отговаряйки на въпроса на Костадин Костадинов дали Вархеи е споделил пред нея, че в диалога си с Кирил Петков на 17 февруари, българският министър председател е поел ангажимент да вдигне ветото за РСМ до края на френското председателство, т.е. до края на юни.

По-рано Генчовска сподели, че не е осведомена с документа, който министър председателят Кирил Петков е внесъл през днешния ден в Министерския съвет.

" Не съм осведомена с плана на Министерски съвет, заради това, че бях извикана на чуване. Нямам информация този план да е бил изпратен за авансово координиране в Министерство на външните работи, както и самият текст на документа ", сподели Генчовска.

Тя съобщи, че на днешното съвещание на Министерски съвет, на което не участва, Министерство на външните работи са показали Рамкова позиция за идното съвещание по този начин, както изисква закона и по този начин както е в съгласие с всички останали министерства.

" Не знам по какъв начин ще протича тази процедура през Комисията по външна политика и какво се цели ", сподели Генчовска и добави: " Има процедура, внася се отчет, в случай че има потребност от смяна на Рамковата позиция, от смяна на Декларацията на Народно събрание. Процедурата е ясна на всички вас ".

" Всяко едно предложение, което се разграничава от рамковата позиция, да бъде изпращано незабавно в Народното събрание и да не се дава единодушие до момента в който се разисква в Народно събрание. Ако има негативно решение, автоматизирано да се дава негативен отговор. По този метод заобикаляме всевъзможни спекулации, че това държавно управление ще направи каквото и да било по тематиката Северна Македония и тази тематика би трябвало да бъде решена напълно от народните представители ", акцентира министър председателят Кирил Петков при започване на съвещание на Министерския съвет.

По време на чуването в Народното събрание, което трябваше да бъде в началото закрито, Генчовска сподели, че министър-председателят Кирил Петков е изпратил предложение, което на процедура изцяло ревизира Рамковата позиция, призната от Народното събрание и държавното управление, само че тя е отхвърлена от Министерството на външните рабати.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР