Министър-председателят Гълъб Донев проведе телефонен разговор с премиера на Република

...
Министър-председателят Гълъб Донев проведе телефонен разговор с премиера на Република
Коментари Харесай

Гълъб Донев поиска от Скопие гаранции за честването на Гоце Делчев

Министър-председателят Гълъб Донев организира телефонен диалог с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, заяви държавната пресслужба. Двамата разискаха нуждата от умерено и безпроблемно протичане на идните празнувания на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

В понеделник вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и ръководителят на ДАНС Пламен Тончев ще имат работна среща със своите сътрудници в Скопие за уточняване на взаимните дейности за гарантиране на спокойна и сигурна среда за честванията на 4-ти февруари

Двамата министър председатели разискаха и изгодите от по-задълбочено взаимоотношение сред двете страни в областта на сигурността и изключително в случаите на престъпни прояви или при закани против жители на Република Северна Македония с българско съзнание.

В диалога Гълъб Донев още веднъж напомни упованието на страната ни Република Северна Македония да предприеме нужните дейности за преустановяване на говора и закононарушенията от ненавист, както и за ценене на правата на македонските българи.

Случаят с побоя над Християн Пендиков, секретар на сдружението " Цар Борис Трети " в Охрид, е част от хибридната война против Северна Македония, сподели в изявление за " Сутрешна преса " министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски, съгласно който " и биячите, и битият са от една група ". Това оповестява Българска телеграфна агенция.

" Това потвърждава тази хибридна война. Държавата реагира на всяко престъпно деяние и в нито един миг, нито един жител, без значение от национална, религиозна, политическа или друга принадлежност не може да бъде физически нападан и измъчван. Държавата изрично ще се опълчи на това и ще предприеме същите ограничения, каквито взема в тази ситуация.

Въпреки че се пробват да ни кажат, че страната не взема ограничения за избрана категория жители и че не води ефикасни следствия, което не е правилно ", сподели Спасовски.

Спасовски счита, че последните събития са " част от един по-мащабен сюжет, зад който стоят избрани безотговорни политици ", които не желаят в района да има положителни връзки и че освен в Република Северна Македония, а във всички страни има сили, които се опълчват на обединяването на Европа.

По съответния случай с побоя над Християн Пендиков, съгласно Спасовски се популяризират доста подправени вести, а точно, че полицията или опазването на здравето в страната не са реагирали.

" Веднага след подадения сигнал (за побоя над Пендиков), служители на реда отидоха в болничното заведение, с цел да видят какво се случва, да вземат показания. В многопрофилната болница (в Охрид), са взети ограничения за първичното обгрижване на пациента и отпътуването му до болничното заведение по травматология " Свети Еразмо ".

Македонската общност би трябвало да знае това, с цел да не бъдем манипулирани заради липса на информация. Ясни са ми операциите, които се цели да бъдат направени извън или от вътрешната страна. Нарушаването на междудържавните, на междуетническите връзки в страната няма да способства с нищо, това е политика за къс период ", сподели Спасовски.

Според него и превозването на Пендиков за лекуване в България е сюжет, " с който да се покаже грижа, а същото и по-добро може да се получи в институциите на Република Северна Македония ".

" Ние ще създадем нашата част. Не би трябвало да се поддаваме на провокации от никоя страна, които ще нарушат нашите междудържавни връзки, които ще нарушат пътя ни към Европейски Съюз. Въпреки че считам, че страната би трябвало съществено да реагира и да отговори на всяка провокация и засегнатост към македонския народ и македонската страна ",  сподели Спасовски.

Президентът Стево Пендаровски пък разяснява измененията в Конституцията, които Скопие би трябвало да направи, с цел да стартира договаряния с Европейски Съюз. Те касаят вписването на българите като държавотворен народ, дружно с останалите нации в Северна Македония.

" Конституционните промени скоро би трябвало да бъдат на дневен ред в Северна Македония и в този подтекст се нуждаем от атмосфера, в която всички проевропейски сили да могат да се обединят и да извършат тези промени. Този развой няма да е елементарен и всяка по-нататъшна провокация или офанзива против нашата еднаквост единствено ще го усложни в допълнение.

С други думи, нужна е постоянна среда и предвидимост по европейския път ", споделя пред представителите на дипломатическия корпус в Република Северна Македония Пендаровски на обичайния годишен банкет, състоял се през вчерашния ден в Скопие.

Информация и видео от обръщението на Пендаровски пред дипломатите бе публикувано през днешния ден от прессекретариата на президента на Северна Македония.

" Не би трябвало да забравяме, че европейската интеграция за нас не значи единствено добросъседски връзки, само че и стопански прогрес, съществени промени и действителна, а не риторична битка с високата корупция ”, сподели Пендаровски, който очерта провокациите пред страната през актуалната година.

Пендаровски съобщи, че през 2023 година в Северна Македония предстоят визити на " най-малко трима президенти от района и Европа ", през годината към този момент има контрактувани " няколко двустранни и многостранни визити ", а задачата му е външната политика на Северна Македония да се организира транспарантно и в полза на общите демократични полезности.

" Ние принадлежим към потомство политици, които са изправени пред не толкоз лесната задача да дефинират очертанията на европейския ред, в който нашите жители ще живеят, когато войната и страданията в Украйна приключат.

Нашият отговор през днешния ден на трагичните събития в Украйна приказва за това по какъв начин си представяме Европа и света след края на тази война. Мирът и освобождението на Украйна е приоритет, който няма опция. Чрез нашето председателство на ОССЕ тази година ние ще се опитаме да дадем принос в този смисъл, дружно с всички останали субекти ", акцентира Пендаровски.

Според него " декларативните задължения би трябвало да бъдат сменени със смели решения, без значение дали става въпрос за военна и филантропична помощ за Украйна, за разширението на Европейския съюз или за сигурността и икономическия напредък на цялото европейско пространство ", а в границите на своите компетентности ще се стреми Северна Македония да продължи по пътя на европейската интеграция, разговора и съдействието с всички свои съседи.

Според позицията на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ протичащото се сред България и Република Северна Македония е сериозен неуспех на всичко, което държавното управление на Република Северна Македония е приело и подписало, а резултатът е " студена война в смисъл на студени дипломатически връзки сред две страни ".

" Това се случва, когато едната страна е без тактика, без планувани стъпки и елементарно приема всичко, което се желае от нея. Тогава се губи достолепието ", сподели представителят на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски в отговор на журналистически въпрос за обстановката сред двете страни, в която в Северна Македония би трябвало да бъдат направени конституционни промени.

Стоилковски повтори тезата на ръководителя на партията Християн Мицкоски, че " държавното управление и президентът играят ролята на анализатори " и разясняват обстановката, без да работят.

" Потвърждава се нашата теза, че конституционните промени не са последната отстъпка, която се желае от нас. Това отваря алтернативи дали това държавно управление е обещавало доста повече, което българската страна желае в този момент. И главната причина, заради която държавното управление се държи по този начин, е единствено тъй като вършат взаимни отстъпки с всичко и всичко, тъй като не са чисти и почтени и са потънали до шия в престъпност и корупция ", сподели Стоилковски, припомняйки настояването на ВМРО-ДПМНЕ за предварителни избори.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР