Министър-председателят Гълъб Донев проведе среща с регионалния директор на Световната

...
Министър-председателят Гълъб Донев проведе среща с регионалния директор на Световната
Коментари Харесай

Премиерът Донев се срещна с регионалния директор на СЗО за Европа

Министър-председателят Гълъб Донев организира среща с районния шеф на Световната здравна организация за Европа доктор Ханс Клуге.

Двамата  обмениха отзиви по настоящи въпроси в региона на опазването на здравето в Европейския район. Потвърдено беше отличното съдействие сред България и Световната здравна организация. Премиерът Гълъб Донев даде висока оценка на напъните на организацията за справяне със здравните провокации в района в усложняващата се среда вследствие на военните дейности в Украйна и продължаващата пандемия от COVID-19.

Министър-председателят означи и дейностите на Европейското районно бюро на СЗО за подсилване на здравната сигурност в Европейския район и за поддръжка на страните от Западните Балкани.

На срещата сред премиера Гълъб Донев и районния шеф на СЗО за Европа доктор Ханс Клуге беше изразена угриженост по отношение на провокациите пред здравната сигурност в района, в резултат на военния спор в Украйна и бежанската рецесия в Европа. Българският министър-председател бе безапелационен, че е належащо да се обезпечи безконтролен достъп на филантропичния и медицински личен състав до потърпевши и нуждаещите се.

„ Предизвиканата от военния спор в Украйна бежанска рецесия се обрисува като съществено предизвикателство за страните от района, приемащи мигранти, каквато е и България. Всички бежанци у нас, получили статут на краткотрайна протекция, имат достъп до здравна помощ, работа, обучение, настаняване и обществено подкрепяне, наедно с тези, предоставени на българските жители “, акцентира министър-председателят.

Гълъб Донев посочи, че директно след началото на военните дейности в Украйна, страната ни даде лекарствени артикули и медицински консумативи от незабавна нужда като филантропична помощ в символ на взаимност към нуждаещите се.

Кандидатурата на България за участие в Изпълнителния съвет на Световната здравна организация беше също акцент в диалога сред българския министър-председател и районния шеф на СЗО за Европа. Двамата бяха единомислещи, че с бъдещото участие на България през 2023 година страната ни би могла да способства още повече за по-задълбоченото и по-ефективното съдействие в региона на опазването на здравето.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР