Министър-председателят Гълъб Донев прие в Министерския съвет новия посланик на

...
Министър-председателят Гълъб Донев прие в Министерския съвет новия посланик на
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ разговаря с премиера и председателя на НС

Министър-председателят Гълъб Донев одобри в Министерския съвет новия дипломат на Съединени американски щати в България Кенет Мертен. Премиерът Донев поздрави дипломат Мертен за назначението му в София и му пожела сполучлив и потребен мандат, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Министър-председателят акцентира отличните двустранни връзки и изрази убеденост, че България и Съединени американски щати ще продължат да работят за спомагателното активизиране на обичайно положителния разговор и развиването на съдействието във съвместен интерес. Премиерът напомни, че през тази година се навършват 120 години от установяването на дипломатически връзки сред двете страни.

Министър-председателят Гълъб Донев даде висока оценка за поддръжката на Съединени американски щати за модернизацията на българските Въоръжени сили и придобиването на нови качества, както и за постигането на енергийна диверсификация на страната и района.

В рамките на срещата министър председателят Донев удостовери, че включването на България в Програмата за безвизово пътешестване (VWP) остава главен приоритет за страната ни. Министър-председателят означи също, че България разчита на поддръжката на Съединени американски щати в процеса на присъединение към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Възможностите за задълбочаване на стратегическото партньорство и съдействие сред България и Съединени американски щати разискаха по време на среща ръководителят на Народното събрание Росен Желязков и новият дипломат на Съединените американски щати в Република България Н. Пр. Кенет Мертен, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание.

Председателят на Народното събрание и посланикът на Съединени американски щати разговаряха за опциите за продължение на енергийна диверсификация на страната – достъпа до полутечен природен газ, построяването на междусистемни газови връзки, както и обезпечаването на доставките на свежо нуклеарно гориво. Усилията на България за гарантиране на енергийната сигурност на района на Балканите и цяла Европа бяха оценени високо.

Продължаването на модернизацията на българската войска, интеграцията на страните от Западните Балкани, укрепването на върховенството на закона и поддръжката за Украйна също бяха измежду тематиките, които разискаха Росен Желязков и Н. Пр. Кенет Мертен. В рамките на срещата бе наранена и тематиката за включването на България в Програмата на Съединени американски щати (Visa Waiver Program) за безвизови пътувания.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР