Министър-председателят Бойко Борисов участва в консултативно заседание на Европейския съвет

...
Министър-председателят Бойко Борисов участва в консултативно заседание на Европейския съвет
Коментари Харесай

Борисов с ключова онлайн среща с ЕС на фона на двамата заразени с COVID-19 в София ВИДЕО

Министър-председателят Бойко Борисов взе участие в консултативно съвещание на Европейския съвет във връзка със болестта COVID-19.

Заседанието стартира в 18.00 часа българско време. Проведе се по видеовръзка. Държавните и държавни ръководители обмениха информация за обстановката и за подхванатите досега ограничения.

Целта е да бъде реализирана по-тясна съгласуваност отсега нататък и да бъдат избрани общи ограничения, както против разпространяването на ковид, по този начин и за справяне с неговите последствия, в това число за стопанската система.
Премиерът Бойко Борисов даде брифинг след присъединяване си в съвещанието на Европейския съвет, на който разгласи за два нови случая на COVID-19. Те са открити в "Пирогов ".

Запитан дали "Пирогов " ще бъде под карантина поради двамата признати с ковид пациенти Борисов съобщи, че тези хора не са пътували в чужбина. Проф. Мутафчийски ще се срещне с щаба и ще се съберат, ще предложат ограничения за "Пирогов ", съобщи още министър председателят.

Разбра се кои са инфектираните с ковид в София, дамата е в тежко положение ВИДЕО

Най-големите институти в Европа, това, което се приказва и се чака 60-70 на 100 от популацията на Европа да прекара този вирус. Казвам това за някои, които споделиха, че си измисляме. Не знам тези пхора имат ли съвест и действително мислене, че целият свят се тресе, тържищата падат....има и петролна рецесия.

Кристин Лагард споделя, че се задава не по-малка, а по-голяма криза от финансовата рецесия. Не си и представям такова проваляне, че някои приказват, че си измисляме ", съобщи още Борисов.

Лидерите се изрекоха за взаимност, само че аз споделих, че такава не виждам за медицински оборудвания. Големи компании печелят поръчките и в този момент споделят, че не могат да ги доставят.

Считам за своевременна мярка и да благодаря на промишлеността, тъй като сега се пробват и тестват скроени дрехи, които ще минат тестванията във ВМА. Надявам се да имаме благонадежден документ, че това е, което ни би трябвало. Маските, които са контрактувани, са платени и на следващия ден би трябвало да се разпределят, изясни Борисов.

Вирусът в този момент се популяризира из цяла Европа, маските не го хващат и това, което можем, е да се опитаме да го ограничаваме. Трябва да има отдалеченост един от различен, да се заобикаля придвижване, контакти, да се лимитират и пътувания в чужбина, съобщи министър председателят.

За да имаме оптимизъм по-късно заседание на водачите на Европейски Съюз се взеха решения и можем да разчитаме на 25 милиарда евро общо за държавите-членки, като огромните компании ще бъдат подтиквани финансово и да стартират всеобщо произвеждане на аспиратори, уточни Борисов.

Въпрос на чест е да се откри ваксина, имаме българска компания, която е доста напред, в Съединени американски щати организират проучване. Чест за всяка страна и теоретичен капацитет е това. Дай, Боже, в идващите месеци да се откри лекарство.

Защото каквото и да вършим, не можем да затворим градския превоз. Всички страни сложиха въпроси за туризма.

Румъния затваря учебни заведения, Гърция също взима ограничения. Според мен ограниченията би трябвало да останат годни и за Западните Балкани. Ние сме обградени от тях и не можем да не обърнем внимание за тяхното здраве, уточни още министър председателят.

За понеделник се договорихме с Урсула да са подготвени с публичните поръчки, държавната помощ и разпоредбите да се трансформират, с цел да може парите, които се отпускат, да отидат незабавно до най-застрашените, съобщи министър председателят.

Днес самолетът от Израел си пристигна с 6 пасажери. Коя компания ще издържи по този начин?, попита реторично Борисов, който разгласи, че самолетните компании са най-засегнати сега.

Няма мярка, която я има в Европа и да не е направена, даже някои страни стартират много по-късно да ползват ограничения. До понеделник желаеме общи ограничения за европейския съюз, това, което чакат пазарите, са мигновени дейности на Европейска комисия. Истинската заплаха е за бабите и дядовците, за такива като нас, ние се опитваме два пазим децата, а вършим уязвими възрастните хора, уточни той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР