Министър-председателят Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско

...
Министър-председателят Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско
Коментари Харесай

Даровете на Борисов за папата: Кисело мляко, икона и омофор

Министър-председателят Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко на Негово Светейшество папа Франциск, оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Премиерът ще връчи даровете си на Светия отец при посрещането му на летище София на 5 май.
Златовезаната икона е на светите братя Кирил и Методий, чието велико дело главата на Римокаторическата черква означи и в специфичното си видео послание към българския народ в навечерието на визитата му у нас.
Лентата, символизираща епископската власт – омофорът, който министър председателят Борисов ще подари на папа Франциск, впечатлява с украсата си.
В краищата му са извезани златни кръстове, а в горната му част – облиците на Свети Петър и Свети Павел.
Премиерът е подготвил подарък и за държавния секретар на Светия трон – кардинал Пиетро Паролин, който също ще получи златовезана икона на Свети Петър и Свети Павел.
И двете икони се отличават с прецизна и фина направа, както и с вложените златни конци. Те са дело на българско ателие за богослужебни одежди.
Министър-председателят Бойко Борисов ще подари на Светия отец и обичайно българско кисело мляко. Продуктът, който целият свят свързва с нашата страна, е добре прочут на папа Франциск още от детството му в Аржентина.
" Има един факт – когато папата отива в една страна, целият свят се концентрира в тази страна, с цел да види за какво тъкмо там е отишъл. Факт е, че той ще бъде в България. " Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов във връзка идната аудиенция на папа Франциск в страната ни.
" Факт е, че той ще бъде в България и Северна Македония. Това ви дава отговор на въпроса за какво се мъчихме толкоз да подпишем контракта за добросъседство. Тези старания, които поставих аз, даже да наподобява като фукане, бяха оценени от папата. И той ще пристигна освен в София, само че и в страната, с цел да види по какъв начин са устроени нашите градове и църкви. Което демонстрира приемливост във вероизповеданията. Българите сме извънредно търпелив народ и образец в това отношение. До нас във всяка една посока се водят войни – в Косово, в Крим, под дърво и камък. Така че и президентът Радев, и аз ще създадем всичко належащо това посещаване да бъде една добра реклама за България ", акцентира Борисов.
" Цял свят ще види, 780 камери ще снимат. Така че още един път се оправдавам. Хубаво е, че единият ден е почивен и няма да затрудни работещите хора в България. Светът харесва този папа и мисля, че фактът, че той одобри, че за повторно ще идва папа в страната ни, мисля, че е добре за България ", уточни министър председателят.
" Мисля, че не е значимо аз какво ще му кажа, значимо е наличието му в България. Важно е той в своето послание към света какво ще каже. Така че да не се вършим на съизмерими с папата, ние сме по-скромни хора. Ще може българските жители да го видят, да го пипнат ", добави Борисов в отговор на въпрос какви ще са първите му думи към папа Франциск
Гражданите и гостите на София ще могат да участват на 3 съществени събития от програмата на папа Франциск. Контролно-пропускателните пунктове за тях ще са отворени 3 часа преди събитието. Две от събитията в София ще са на 5 май 2019 година: - в 13:00 ч. Светият отец ще произнесе неделната молитва „ Царица небесна “ на площад „ Свети Александър Невски “; - в 16:45 ч. на площад „ Княз Александър Първи “ папа Франциск ще отслужи света литургия.
Третото събитие в София е на 6 май 2019 година - в 18:15 ч. на пл. „ Независимост “ жителите и гостите на столицата ще могат да участват на събитието за мир с присъединяване на представители на разнообразни вероизповедания в България.
А ето тук може да видите обръщението на папата към българския народ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР