Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на САЩ Херо

...
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на САЩ Херо
Коментари Харесай

Премиерът и Херо Мустафа обсъдиха стратегическия диалог между България и САЩ

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Съединени американски щати Херо Мустафа.

Двамата разискаха идната Първа сесия на Стратегическия разговор България-САЩ, която ще се организира на 8 януари у нас. На нея ще вземат участие заместник-държавният секретар по политическите въпроси на Съединени американски щати Дейвид Хейл и ръководената от него делегация.

Министър-председателят и дипломат Мустафа разискаха стратегическото партньорство сред двете страни, във връзка с което беше призната рамка с съответни области на съдействие по време на визитата на Борисов в Белия дом през ноември предходната година.

Борисов акцентира, че стратегическият разговор България-САЩ е от извънредно значение за развиването на връзките сред двете страни. Той изясни, че задачата е посредством надграждане на партньорството да се реализиран съответни резултати в основни области от съвместен интерес, като сигурност и защита, битка с тероризма, енергийна сигурност, правоприлагане, обучение, връзки сред народите.

В хода на диалога бяха маркирани отличните връзки сред България и Съединени американски щати в региона на сигурността и защитата както по двустранна линия, по този начин и в границите на НАТО. Дискутирани бяха още въпроси от сферата на върховенството на закона.

Премиерът акцентира, че страната ни има интерес от още по-силно задълбочаване на търговско-икономическите връзки със Съединени американски щати, като се резервира позитивната наклонност за резистентен напредък на двустранната търговия. Подчертана бе значимостта на съдействието сред България и Съединени американски щати в областта на енергетиката , което има капацитет да способства за подсилване на енергийната сигурност на страната ни и диверсификация на енергийните източници и направления, в това число посредством импорт на полутечен природен газ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР