Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с китайския премиер Ли Къцян Министър-председателят

...
Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с китайския премиер Ли Къцян Министър-председателят
Коментари Харесай

Китай ни дарява маски, очила, ръкавици и други защитни средства


Министър-председателят Бойко Борисов беседва с китайския министър председател Ли Къцян

Министър-председателят Бойко Борисов организира телефонен диалог с премиера на Китай Ли Къцян във връзка пандемията от ковид. Двамата разискаха напъните, които всяка една от двете страни поставя, с цел да ограничи разпространяването на COVID-19.
Премиерът Борисов поздрави Китай за ефикасните ограничения за слагането на епидемията от ковид под надзор. От своя страна китайският министър председател Ли Къцян благодари на българския министър-председател за изразената от него поддръжка и съпричастност в най-тежкия миг от рецесията с ковид в Китай. Ли Къцян означи, че подхванатите ограничения в Китай към този момент дават резултати, само че по думите му към момента не е реализирана победа над ковид и е належащо битката да продължи, като страните взаимно си оказват помощ.

Китайският министър председател изрази убеденост, че светът ще се оправи и ще успее да преодолее пандемията.
Премиерът Ли Къцян уточни, че схваща, че за България ковид е огромно предизвикателство. Той изрази готовността на Китай да даде помощ на нашата страна под формата на подаяние на маски, очила, ръкавици и други защитни средства. Китай има намерение да отпусне и по линия на Европейската комисия сходен тип помощ, от която България също ще може да се възползва като държава-член на Европейски Съюз. Китайският министър председател също по този начин изрази подготвеност да окаже подпомагане на България за определяне на контакт с китайски фирми-производители на защитни средства и респиратори, с цел да може, посредством министерствата на стопанската система и търговията на двете страни България да закупува нужните бройки.

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на премиера Ли Къцян и на Правителството на Китайската Народна Република за тяхната самодейност за държавно подаяние, както и за към този момент направеното подаяние от 12 000 маски за еднократна приложимост и 2 000 специфични маски, за България от държавното управление на Провинция Дзянси и от Асоциацията за икономическо и техническо съдействие Китай-Европа. Китай за следващ път потвърждава високото равнище на другарските си и дипломатически връзки с България, посочи Борисов. Българският министър-председател означи, че цени високо декларираната от китайска страна подготвеност за поддръжка на интернационалната общественост в битката с епидемията.
Премиерът Борисов благодари за помощта на китайските управляващи за извеждането на двама български жители от Ухан с полет на Франция при започване на месец февруари и за грижите, полагани от китайска страна за останалият в Ухан български студент. От своя страна китайският министър председател Ли Къцян изрази убеденост, че българската страна ще прояви грижа към китайските жители и студенти в България. „ Взаимно би трябвало да се грижим за жителите на нашите две страни ", означи министър-председателят Бойко Борисов. В рамките на диалога министър председателите Борисов и Ли Къцян акцентираха другарските връзки сред България и Китай.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР