Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на Азербайджан Илхам

...
Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на Азербайджан Илхам
Коментари Харесай

Бойко Борисов се срещна с президентите на Азербайджан и Полша в Давос СНИМКИ

Министър-председателят Бойко Борисов организира среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Двамата разговаряха в границите на Годишната среща на Световния стопански конгрес в Давос, оповестиха от пресцентъра на министерски съвет.

Премиерът Борисов означи, че съдействието сред България и Азербайджан е достигнало до стратегическо ниво в региона на енергетиката през последните години.

„ Наш общ приоритет е диверсификацията на източниците и маршрутите и гарантиране сигурността на енергийните доставки за Европа “, съобщи българският министър-председател. Борисов добави, че България постоянно е подкрепяла построяването на Южния газов кулоар, неразделна част от плана е и интерконекторът Гърция-България, посредством който страната ни ще получава азербайджански природен газ.

В тази връзка министър председателят Борисов осведоми президента Алиев за напредъка по газопровода сред Гърция и България, който се чака да бъде построен в края на годината.

В продължение на диалозите от предходната година в Азербайджан, двамата разискаха и опцията азерската нефтена компания СОКАР да стартира вложения в газоразпределителната система на България в обитаемоте места - с две цели – непорочност на въздуха и конкурентоспособност.

Премиерът Борисов изрази очакване в скоро време азербайджанската страна да ни запознае с формалните резултати от изследването на газовия бранш у нас, което разпоредиха и с последващите техни стъпки и дейности. Българският министър-председател изрази оптимизъм по отношение на опцията СОКАР да стартира вложения в газоразпределението в нашата страна.

Борисов и Алиев бяха единомислещи, че взаимната работа на двете страни в областта на енергетиката ще продължи, с цел да се подсигуряват доставките на природен газ за района на Европейски Съюз на конкурентни цени.

Министър-председателят на България организира среща и с президента на Полша Анджей Дуда:

"С президента на Полша Анджей Дуда обсъдихме усилването на двустранните връзки на политическо и икономическо равнище, както и основни тематики от интернационалния дневен ред.

Разговаряхме и за европейската вероятност на страните от Западните Балкани. Категорични сме, че евроатлантическото им бъдеще значи сигурност, непоклатимост и разцвет за целия район ", съобщи той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР