Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Южна Корея, където ще бъде

...
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Южна Корея, където ще бъде
Коментари Харесай

Премиерът пристигна на посещение в Южна Корея

Министър-председателят Бойко Борисов дойде в Южна Корея , където ще бъде на публично посещаване през идващите три дни. Визитата на българския министър председател е първа по рода си в историята на дипломатическите връзки сред двете страни и се реализира в навечерието на 30-тата годишнина от тяхното определяне през 2020 година в отговор на отправената покана от корейска страна.

Това напомнят от държавната пресслужба.

В Сеул министър председателят Борисов ще организира срещи на най-високо равнище с президента на Южна Корея Мун Дже-ин и с премиера Ли Нак-йон. Разговорът на българския министър-председател с корейския му сътрудник ще бъде продължение на срещата им през октомври 2017 година, когато министър председателят Ли Нак-йон беше на посещаване в България. Размяната на визити на премиерско ниво в рамките единствено на две години е показателно за общото предпочитание на двете страни за по-активно съдействие.

България отдава огромно значение на развиването на връзките си с Южна Корея , която е наш предпочитан сътрудник в Азия и се подрежда на 12-то място в света по размер на стопанската система. От съвместен интерес е задълбочаването на търговско-икономическите връзки и привличането на вложения.

Високите технологии, нововъведенията и развойната активност ще бъдат измежду акцентите, по които в границите на визитата ще се разискват благоприятни условия за задълбочаване на съдействието. Други сфери с капацитет за развиване са туризмът, превозът и инфраструктурата, осведомителните и информационните технологии, образованието и защитата. Наред с разискването на стъпките за развиване на търговско-икономическите връзки сред България и Република Корея, актуалната аудиенция дава опция да бъде обменен и опит по редица тематики. Такива образци са - енергетиката, предвид на позицията на Южна Корея на един от огромните вносители на полутечен природен газ в света, както и екологията и опазването на околната среда, към които и двете страни се отнасят с огромно внимание.

Основна цел на България е връзките ѝ с Южна Корея да преминат в по-напреднала фаза на определяне на стратегическо партньорство, което ще подхожда и на стратегическото партньорство сред Европейския съюз и Южна Корея. Това е единствената страна в Азия, с която Европейски Съюз има подписани съглашения за партньорство и съдействие, за свободна търговия и за съдействие в ръководството на бедствия и рецесии. Европейски Съюз е трети по размер търговски сътрудник на Южна Корея и втори по величина пазар за артикули от тази страна след Китай, както е и най-големият задграничен вложител в Южна Корея.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР