Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Прага за Срещата на върха

...
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Прага за Срещата на върха
Коментари Харесай

Борисов: Трябва специфичен фокус към развитието на най-бедните европейски райони

Министър-председателят Бойко Борисов дойде в Прага за Срещата на върха на страните членки от групата „ Приятели на кохезията ".


„ Амбициите на Европейски Съюз да бъде световен водач следва да бъдат подкрепени с нужните средства. Това значи и обезпечаване на съответно финансиране на Кохезионната и Общата селскостопанска политика, които най-добре показват резултатите от европейските вложения “.

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на пленарната сесия на Срещата на високо ниво на групата „ Приятели на кохезията “, която се организира в Прага. В чешката столица се събраха водачите на 17 страни членки на Европейски Съюз, които образуват групата, с цел да изпратят мощно обръщение за значимостта на Кохезионната политика предвид на наближаването на последната фаза от договарянията на Многогодишната финансова рамка (МФР) за интервала 2021-2027 година.

Българският министър председател Бойко Борисов бе безапелационен, че Кохезионната и Общата селскостопанска политика имат потвърдена добавена стойност, а техните резултати са забележими и осезаеми за европейските жители.

„ За Кохезионната политика е значимо да се подсигурява освен задоволително финансиране, само че и заслужено систематизиране на средствата, тъй че да се преодолеят неравенствата сред другите райони и изостаналостта “, очерта министър-председателят Борисов. По думите му е нужен характерен фокус към развиването на най-бедните, изоставащи европейски райони. „ Такива райони, с Брутният вътрешен продукт под 50% от междинното за Европейски Съюз, има освен в България и смятам, че е от общ интерес те да бъдат подкрепени “, посочи министър председателят Борисов пред останалите водачи в Прага.

Борисов добави, че разпоредбите както за Кохезионната, по този начин и за Общата селскостопанска политика би трябвало да не водят до спомагателни административни и финансови тежести за националните бюджети, което крие риск за осъществяването на стратегиите и за вложенията, изключително в по-слабо развитите райони.

В изказването си министър-председателят Бойко Борисов уточни, че водачите от групата следва да насочат напъните си в няколко посоки.„ Важно е да се противопоставим на разделянето сред чисти получатели и чисти донори. Ползите от двете политики са за всички европейски жители “, уточни българският министър председател.

Той подчертава също, че не би трябвало да се позволява налагане на разделяне сред нови и остарели цели за Европейски Съюз. „ За нас са значими и обичайните политики, и науката и нововъведенията, и миграцията и сигурността, и битката с климатичните промени. Именно по тази причина настояваме за упорит бюджет на Европейски Съюз, който да ни разреши да съхраним постигнатото досега и да отговорим на многочислените провокации “.

Според българския министър председател групата „ Приятели на кохезията “ би трябвало да се стреми не просто да ребалансира апелите за съкращения в бюджета на Европейски Съюз, а да има дейна роля за отстояването на един благонадежден европейски бюджет в интерес на всички европейски жители.

В края на срещата на върха в Прага водачите ще одобряват Декларация на групата, в която да бъдат доказани споделените позиции на страните предвид на развиването на договарянията по МФР и с главен фокус върху значимостта на Кохезионната политика.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР