Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз. Това

...
Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз. Това
Коментари Харесай

Ананиев се оправдава: С премиера не сме лъгали никого

Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз. Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев от парламентарната естрада в отговор на декларацията на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, в която тя попита за какво министър председателят Бойко Борисов е излъгал медицинските сестри.
" 86 млн. лева бяха обезпечени за системата, като преобладаващата част от тях, отидоха за заплати. С доклада за месец септември, ние ще забележим действителните числа. Такава е счетоводната процедура и отчетността, че на тримесечие се дават тези доклади.
Това, че НЗОК е осигурила 50 млн. лева е реалност, тъй като има решение на Надзорния съвет и има анекс към рамковия контракт. За това е. Основно е за това. Искам да ви кажа, че Министерският съвет може да дава средства единствено по законов ред.
Когато отпуснахме първите 30 млн. лева, ние достигнахме едно равнище на финансиране на дейностите отвън наложителното здравно обезпечаване. Понеже митингът продължи да се организира, Министерският съвет взе решение, че би трябвало да поддържа медицинските сестри и бързо решение взе, като даде в допълнение до 50 млн. лева ", сподели Ананиев.
Министърът разясни, че повода за това е, че е трябвало да се събере информация от лечебните заведения. " И да забележим дали сме стигнали до тавана, оптималният размер, който законно можем да ги предоставим. Тогава се откри, че тези 6 млн. лева са единствената опция да предоставим, щяхме да отидем в Европейска комисия като държавна помощ.
В резултат на това, макар че моите сътрудници от НЗОК, които нощес мисля, че са се изказвали от БЛС, са споделили, че няма нищо общо с 50-те млн. лева, които Министерски съвет беше приел. Това не е по този начин.
Как съответстват тъкмо тези 50 млн. лева с тези 50 млн. лева, които държавното управление одобри. Те имат право да го създадат и трябваше да го създадат, тъй като както загатнах в моето изявление НЗОК има контракт с всичките лечебни заведения за болнична помощ и това е инструментът, с който парите могат да отидат до всички.
Ние имаме контракти по разпоредба 3 единствено със 147 лечебни заведения. Няма по какъв начин да подкрепим всички медицински сестри в страната. Това решение е взето напълно аргументирано и тъкмо от нашите сътрудници от НЗОК ", добави още министърът на опазването на здравето.
Припомняме, че инспекция на bTV сподели, че обещанието за спомагателен бюджет до 50 милиона лв. за заплати на медицинските сестри от април 2019 година се оказа редактирано от Министерски съвет още месец след формалното решение.
Това предизвика депутатите от " Българска социалистическа партия за България " да изискат пояснение от Министерството на здравеопазването за необявеното редуциране на средствата от 50 милиона на 6 милиона лв. - осем пъти по-малко от в началото гласуваното от кабинета " Борисов 3 ".
От bTV, които оповестиха за случая на 2 октомври, са поискали изявление с министър Ананиев, като са получили писмени отговори на въпросите си. " Министерство на здравеопазването беше планувало средствата, които,подчертаваме, в постановлението е записано " до 50 000 000 лева " да бъдат разпределени по Наредба 3 за действия отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване.
Предвид обстоятелството, че месец преди този момент по същата разпоредба още веднъж с разпореждане на Министерски съвет, за регионални и общински лечебни заведения бяха разпределени близо 30 000 000 лева, Министерство на здравеопазването доближи лимитите, които може да даде на този тип действия на лечебните заведения. Не е разполагаем законов механизъм, отвън обсега на Наредба 3, с който министерството да разпределя спомагателни средства, защото това опонира на разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на държавните помощи ", се споделя в отговора на Министерството на здравеопазването.
От кабинета на Кирил Ананиев показват, че " с цел да се обезпечат спомагателни средтсва за лечебните заведения и заради обстоятелството, че имаше бюджетни благоприятни условия за това, Надзорният съвет на НЗОК взе решение за увеличение на средствата от запаса в размер на 50 000 000 лева за покачване на цените на над 120 клинични пътеки. Постигна се единодушие с Българския лекарски съюз и се подписа анекс към рамковия контракт за 2018 година, посредством който стана допустима тази смяна ". Не е ясно по какъв начин повишаването на клиничните пътеки е повлияло върху заплатите на медицинските сестри.
Но митингите за спомагателни приходи на здравните служащи не престават и през октомври. Преди няколко седмици министър председателят Бойко Борисов изрази неодобрение от министъра на опазването на здравето поради следващото напрежение по тематиката за заплатите на медсестрите: " Вчера съм се карал с Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме, а те не са 50, а са 86 - да се оправдава той къде са ".
Хронология на обещанията
Протестите на медицинските сестри стартираха още през месец януари тази година, когато управлението на болница „ Св. Мина “ в Пловдив получи 30 предупреждения за овакантяване, тъй като отхвърли да усили заплатите им от 540лв. на 700лв.
Последваха ги сътрудниците им в Козлодуй, както и на тези в Карлово, като последните се тревожеха, че болничното заведение е обречена на банкрут поради новите правила на Здравната каса, с които се понижават заплащанията нелимитните действия в отделенията по „ Хемодиализа “ и „ Акушерство и гинекология “. През февруари недоволството от ниското заплащане на експертите по здравни грижи продължиха и в други градове, в следствие се насрочи народен митинг на 1 март. Точно в навечерието му обаче, с решение на Министерския съвет бяха отпуснати 30 млн. лв.. в предаването „ Лице в лице “ по БТВ, министър Ананиев ясно даде обещание, след 1 юли няма да има сестри с по-ниска заплата от 950лв., само че ще има такива с по-висока според от спецификата на работата, която правят и разяснява, че и този път парите ще бъдат отпуснати не през Здравната каса, а като дотация съгласно изискванията на „ Наредба 3 “.
Да, да но не.
В началото на юли още веднъж започнаха митинги на медицински сестри в доста градове, които посочваха фишовете си за заплата, същите като тези за предишните месеци.
През август една от уредниците на митинга – Мая Илиева беше дисциплинарно уволнена от болница „ Токуда “, което още повече ускори недоволството на колежките и. Беше разгласен нов народен митинг на 11 септември, поради който Премиерът се скара на министър Ананиев за 50те милиона. А той на собствен ред ни изясни,( единствено че не това, което изясни през април, нито това, което изясни през февруари) от студиото на „ Тази заран “:
„ Аз ще обясня, несъмнено. Тези пари бяха отпуснати от държавното управление в размер на 36 милиона лв., които отидоха за лекуване на болести, които са отвън наложителното здравно обезпечаване, което финансира НЗОК. Тоест това финансиране става от Министерство на здравеопазването – тук са финансирането на незабавната помощ, на белодробните лечебни заведения, на психиатричните лечебни заведения, на лечебните заведения, които се намират във високопланински и труднодостъпни региони. И тези пари са предопределени за лечебните заведения, които извършват тези функционалности.
Отделно НЗОК отвори своя запас и даде 50 милиона лв. за увеличение цените на над 120 клинични пътеки. Всички тези пари постъпват в здравната система. Такова нарастване изключително на този бранш не е имало до момента. Междувременно сестрите от Карловската болница излязоха на митинг с искане заплатата им да се усили на 950лв., а министър Ананиев даде обещание повече пари за здраве следващата година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР