Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас ще дадат

...
Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас ще дадат
Коментари Харесай

До часове Борисов и Ципрас ще направят нещо много важно!

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият министър председател Алексис Ципрас ще дадат началото на построяването на междусистемната газова връзка сред България и Гърция на следващия ден, 22 май. Това оповестиха от държавната осведомителна работа.

Двамата ще проведат и среща на четири очи, в която ще обсъдят съдействието сред България и Гърция, както и енергийната, инфраструктурната и транспортната съгласуваност в района на Балканите.

Интерконекторът сред България и Гърция е един от предпочитаните планове за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е извънредно значим и от позиция обезпечаване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и района на Югоизточна Европа.

Междусистемната газова връзка ще докара до действително нашарване на източниците на природен газ – посредством него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, също така през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за полутечен природен газ от Съединени американски щати, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Газовата връзка сред България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя стартира от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ потенциал е от 3 до 5 милиарда куб. м. Общата стойност на плана е 220 млн. евро.

Церемонията за предоставяне началото на строителните действия по плана ще се състои от 11.30 часа на 22 май 2019 година до с. Кирково, на пътя преди Граничен контролно-пропусквателен пункт Маказа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР