Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведох днес

...
Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведох днес
Коментари Харесай

На онлайн заседание правителството забрани износа на защитни облекла

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет организирах през днешния ден изключително държавно съвещание посредством видеоконферентна връзка. В рамките на съвещанието беше признато изменение на Решение на Министерския съвет за предприемане на ограничения във връзка със болестта Коронавирус 19. 

Министерският съвет не разрешава износа на наличните ресурси от защитни медицински средства. Тази възбрана подлежеше на нотификация според Директива на Европейския парламент и на Съвета. България нотифицира тази възбрана, както направиха и всички други държави-членки на Европейския съюз, които вкараха сходни забрани.



На 15 март 2020г. влезе в действие Регламент за осъществяване (ЕС) 2020/402 на Комисията за осъществяване на експорт на избрани артикули при изискване на показване на позволение за експорт. С Регламента се цели да се ограничи износа и по този метод да се предотврати възможен дефицит на защитни средства, чието търсене се изостри през последните дни и се чака да продължи да нараства доста в близко бъдеще, с оглед задълбочаващата се епидемиологична конюнктура, породена от COVID-19. Регламентът планува способените органи на държавите-членки да издават позволение за експорт отвън Съюза на защитни средства.

Забранява износът на защитни средства, както и дезинфектанти и техни производни, без позволение за експорт, издадено по реда и изискванията на Регламента от министъра на опазването на здравето или оправомощено от него лице. Забраната е в действие за интервала на деяние на Регламента за осъществяване на Комисията.

На днешното държавно съвещание Министерският съвет даде също по този начин единодушие „ Софийска вода “ АД да дава водни количества на „ Водоснабдяване и канализация “ ООД – Перник за обезпечаване водоснабдяването на град Перник и прилежащите обитаеми места. Решението дава опция за период от шест месеца ВиК - Перник да получава вода от новоизградения спешен тръбопровод, който свързва водопреносната мрежа на град Перник и водопровода от с. Мало Бучино.

Решението за създаване на новия тръбопровод беше взето във връзка със засушаването и настъпилата водна рецесия на територията на град Перник, понижения дебит в язовир „ Студена “ и въвеждането на режим на водоползване в града. По този метод се обезпечи довеждането на водни количества от събирателните деривации на язовир „ Белмекен “ - СД „ Манастирска “ и СД „ Грънчар “ до град Перник.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР