Министър-председателят Бойко Борисов е приветствал идеята да бъдат осигурени бързи

...
Министър-председателят Бойко Борисов е приветствал идеята да бъдат осигурени бързи
Коментари Харесай

Борисов на Европейския съвет: Хората, които не са ваксинирани, да не бъдат ограничавани в пътуванията си |

Министър-председателят Бойко Борисов е приветствал концепцията да бъдат обезпечени бързи коридори за предпазените от COVID-19 жители, като в това време се запазят персоналните им данни. А хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват, оповестиха от държавната пресслужба.

" Производителите на ваксини би трябвало прецизно да съблюдават договорите за доставки. С сътрудниците от Европейския съвет сме единомислещи, че би трябвало да сме оптимално твърди и да пожелаеме от фирмите полагащите ни се количества в период ", е декларирал Борисов в края на първия ден от видеоконференцията на членовете на Европейския съвет.

Той е изразил положително мнение във връзка с основаването на европейски портал, посредством който да се координира информацията, а това от своя страна ще даде опция жителите да се върнат по-бързо към естествения живот и пътуванията.

" Разбира се, това може да влезе в деяние единствено, когато всички искащи европейски жители са получили ваксина. Така, че с обединени старания всички страни членки сега поставят големи старания да се измъкнем от пандемията ", добавил той. 

Борисов е подчертал, че " ние, страните членки, прецизно сме спазвали договорите, прецизно сме дали пари, с цел да създадат съответните изследвания и да основат имунизацията " и е допълнил, че напъните за увеличение на индустриалния потенциал би трябвало да продължат.

Според него общият европейски метод в борбата с COVID-19 все още дава извънредно положителни резултати, а имунизиране е най-хубавото, което е направил Европейският съюз.

" Не си представям, в случай че всяка страна членка трябваше независимо да договаря и доставя ваксини, по какъв начин щяхме да се оправим, изключително в конкуренцията на страни като Съединени американски щати, Бразилия, Израел, Англия ", заявил Борисов.  По думите му би трябвало да има взаимност и да бъдат подкрепени и други страни като тези от Балканите и от Африка, само че по най-бързия метод първо би трябвало да се имунизира европейското население.

Премиерът Борисов изтъкнал, че на фона на локдауна и рестриктивните мерки в другите страни, там броят на инфектираните продължава да бъде висок, до момента в който в България ограниченията са демократични и в същото време ефикасни.

" С дисциплинираност, отдалеченост, приемливост ще се върнем към нормалността. Ние продължаваме да облекчаваме ограничения в резултат на това, че нашите индикатори са много по-добри от всички страни, които са с цялостен локдаун ", отбелязал той и добавил:

" Вярвам в интелигентността на българина, в неговата опция самичък да преценя, оставяме свободата на решение на всеки един човек ".

Междувременно над 20 европейски водачи са изразили поддръжка за дигитален имунизационен паспорт, който да дава отговор на общи критерии за достъп до страните членки и да служи за отваряне на общностите, заяви дипломатически източник от Европейски Съюз, представен от БНР.

Евролидерите са настояли да бъдат заложени критерии като имунизиране, негативни проби или имунитет.

Освен това, те са пледирали за по-категоричен метод за възбрана на фармацевтичните сдружения да изнасят продукцията си, в случай че не съблюдават уговорките си.

Те са призовали и за контракт за пандемиите, който да бъде възложен на Общото заседание на Световната здравна организация.

По-рано ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли изиска на европейските институции да се дадат нови пълномощия в политиката по опазването на здравето, с цел да е по-подготвен съюзът и членките му при бъдещи пандемии. Той изиска и бистрота на договорите за произвеждане и доставка на ваксини, както и в страните членки да бъдат развити мощни вериги за тяхната доставка, което разгласи като " незабавно " и добави, че това не е въпрос на пари, а на воля.

На Европейския съвет ще се обсъдят актуалната обстановка по отношение на пандемията от COVID-19, готовността за реакция при закани за публичното здраве, сигурността и защитата и връзките с южното съседство.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР