Министър-председателят акад. Николай Денков свика извънреднасреща по проблемите на пътната

...
Министър-председателят акад. Николай Денков свика извънреднасреща по проблемите на пътната
Коментари Харесай

Извънредно в Министерски съвет: Властта със спешни мерки срещу войната по пътищата

Министър-председателят акад. Николай Денков свика изключителна среща по проблемите на пътната сигурност в Министерския съвет. В нея с изключение на институциите, които имат отношение по тематиката, участваха  представители на прокуратурата , Националното съдружие на общините в България, народни представители , Столичната община и почернени  родители и близки на починали при произшествия. 



“Проведохме срещи с родители на деца, изгубили живота си поради произшествия . Това е най-тежката и най-тъжната среща, която съм имал от години насам. Освен съболезнованията към всички близки на жертви, които цялостен живот ще носят тъгата по това, което се е случило, желая и да благодаря на тези родители, тъй като те пристигнаха и споделиха: Ние нашите деца не можем да върнем назад, само че желаеме най-малко да използваме това, което се събласкахме и това, което научихме, с цел да помогнем това да не се случва повече. Много е мъчно да обобщя всичко, което си казахме, само че това, към което се обединихме, е, че първото нещо, което би трябвало да се случи, е да се преборим възприятието за безотговорност да изчезне  сред тези, които ръководят коли по пътищата. Това възприятие е прояло цялата ни система. Има доста хора, които считат, че всичко им се поставя, тъй като са видели, че могат да минат безнаказани и да не получат санкциите за нарушаванията или в случай че ги получат, да не ги глобят, да минат с условна присъда, да се бавят пробите, експертизите с месеци, а делата с години ", уточни Денков.

Премиерът уточни, че част от измененията са свързани със законови промени . Всеобщо е мнението, че измененията, свързани с отнемането на транспортните средства , към този момент дават резултати , уточни още той и означи, че на срещата е разисквано и по какъв начин да се форсира вземането на пробите , когато има тежки произшествия. 

“Част от измененията са свързани със законови промени , по тази причина имахме и представител на Народното събрание. Обсъждахме по какъв начин дружно с Министерство на вътрешните работи и КАТ да работим с общините, тъй че в градска среда и обитаеми места да работят дружно с органите на Министерство на вътрешните работи и да оказват помощ в този развой. Да използваме техните камери , тъй че един голям запас с камерите на общините да бъде употребен по този начин, както става в други страни. Обсъждахме по какъв начин да се форсира взимането на пробите при тежки произшествия и до седмица, най-късно до 10 дни резултатите да са ясни ”, сподели още министър председателят и разясни, че ще се търсят и способи за ускорение на техническите експертизи.

" Трябва да се търсят ограничения , от които нарушителите да ги заболи. Да знаят, че в случай че създадат нарушаване, след 5 минути могат да получат електронно известие, което да им каже: Ти направи нарушаване, ще бъдеш санкциониран ", уточни още Николай Денков.
 изключителна среща в Министерски съвет за пътната сигурност БГНЕС

По думите му всеобщо мнение е, че има какво да се направи още по обезопасяването на градската среда и посредством взаимна работа там, където да вземем за пример са рискови кръстовищата и в непосредственост до учебните заведения , общините, КАТ и финансиране от страната оптимално бързо да бъдат обезопасени

" Но всички тези ограничения и хрумвания не могат да се осъществят, в случай че не се обърнем към обществото. Това, че в нашата просвета се счита за обикновено да пиеш и да се качиш в автомобила, да качиш жена си и децата си и да ги поставиш под риск, е безусловно недопустимо. Разберете, като общество би трябвало да се излекуваме. Ние сме заболели, тъй като считаме за обикновено това, което слага под риск живота на нашите близки, деца, родственици. Това би трябвало да го изкореним ", добави министър председателят и прикани хората, медиите и институциите: " Помогнете ни, с цел да може това да стане нетърпимо ". 

 изключителна среща в Министерски съвет за пътната сигурност БГНЕС
Повод за срещата стана тежкият случай от 2 септември, когато 37-годишен мъж прегази 15-годишно момче на пешеходна пътека в центъра на столицата. Мъжът е карал с висока скорост, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Водачът беше арестуван и открит с над два промила алкохол в кръвта.

Инцидентът стана на пешеходна пътека на ул. ”Гурко ”, където момчето е пресичало. Водачът ще бъде притеглен в качеството му на обвинен за причиняване на гибел след съзнателно нарушение на разпоредбите за придвижване по пътищата, оповестиха по-късно от прокуратурата. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР