Министър-председателят акад. Николай Денков ще участва в извънредното заседание на

...
Министър-председателят акад. Николай Денков ще участва в извънредното заседание на
Коментари Харесай

Денков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел

Министър-председателят акад. Николай Денков ще взе участие в изключителното съвещание на Европейския съвет в Брюксел, оповестиха от държавната пресслужба.

Очаква се да бъде преразгледан и заздравен дълготрайният бюджет на Европейския съюз за интервала 2021 – 2027 година Това се постанова поради войната на Русия против Украйна, последствията от пандемията и възходящите лихвени проценти.

Лидерите от страните членки ще обсъдят основаването на Механизъм за Украйна с бюджет от 50 милиарда евро, както и основаването на Платформа за стратегически технологии за Европа (Strategic Technologies for Europe Platform - STEP), чиято цел е повишението на конкурентоспособността на Съюза.

Денков ще има срещи с канцлера на Германия Олаф Шолц и с министър-председателя на Финландия Петери Орпо. Очаква се съществени тематики на диалозите да бъдат присъединението на България към еврозоната и повдигането на сухопътните шенгенски граници, както и стратегическите цели пред Европейски Съюз в подтекста на новите геополитически и стопански провокации.

В писмо на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел до държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз се отбелязва, че като се изключи Будапеща, останалите вЕС са съгласни с потребността от обезпечаване на спомагателни средства също за миграцията, страните от Западните Балкани и за превъзмогване на последствията от естествените стихии.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР