Министър-председателят акад. Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и

...
Министър-председателят акад. Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и
Коментари Харесай

„Властта говори открито“: Използват се национални символи за прокарване на фашистки идеи


Министър-председателят акад. Николай Денков дава отговор на въпроси на жители и медии през днешния ден от 10,30 ч до 11,30 ч онлайн на страницата на Министерския съвет във фейсбук.Поводът – на 6 август 2023г. държавното управление навърши два месеца.

В началото министър председателят отхвърли да оцени работата на кабинета с думите:

„ Оценките би трябвало да ги дават другите, тъй че няма да се пробвам да мисля в тази посока “.

Той обаче настоя, че държавното управление му е задвижило всички браншове, които са имали потребност от рестарт.

„ Гледаме да си свършим работата. Не всичко е цветя и рози, има си проблеми, това е обикновено и по тази причина би трябвало да има надзор над работата ни “, сподели той.

Премиерът увери, че кабинетът всеки месец ще дава доклад за постигнатите резултати в своята работа.
Относно казусът с насилието в обществото ни:
Акад. Денков обърна внимание на татуировката на ръката на Георги Николаев, който наряза 18-годишното момиче от Стара Загора.

„ Този лозунг („ Свобода или гибел “) поражда по времето на нашите възрожденци, а този принудител приказва за гибелта и свободата на неговите евентуални жертви. Напоследък виждам, че се употребяват националните знаци за пробутване на фашистки хрумвания, което е корист с тях. Трябва да се намерения къде е мярката. Не можем да забраним някой да се татуира, само че е недопустимо това да се прави във връзка с концепциите на Възраждането и на българщината “, счита министър председателят.
По мотив договорката с турската компания „ Боташ “:
„ Договорът с турската компания „ Боташ “ крие много съществени опасности, тъй като е дълготраен – 13 години и е обвързван със съществени финансови задължения, които България е задължена да извърши, без значение дали внася газ “, съобщи министър председателят.

Енергийният и газов пазар се развиват доста бързо, след няколко години обстановката в Европа може да бъде напълно друга. Очакват се доста съществени промени в съхранението, производството и потреблението на силата и поради това сходни дълготрайни контракти крият големи опасности, разяснява Денков.

По думите му има асиметрия в контракта, която не е удобна за българската страна. Опитваме се да минимизираме рисковете и да използваме оптимално добре опциите на контракта, тъй като той към този момент е подписан.

Министър-председателят сподели, че не се тормози от поръчката на някогашния длъжностен министър на енергетиката Росен Христов, който съобщи, че ще заведе дело против Денков.

Под прикритието на комерсиалната загадка се оказва, че има подписан контракт с доста неизгодни и неравнопоставени клаузи за България във връзка с газопреносните системи сред България и Турция, разяснява предходната седмица Денков. Министърът на енергетиката е поел уговорката да се опита да контракти оптимално положителни условия за България по този контракт, заяви тогава министър-председателят.
Относно измененията в Конституцията:
Промените, които са препоръчани в Конституцията, в действителност резервират статута на служебните държавни управления, сподели министър председателят акад. Николай Денков.

„ Тук има една неправилност, когато се разяснява въпросът. Всъщност служебни държавни управления ще има. Това, което се пробват да избегнат препоръчаните промени, е един човек да може да дефинира всичко в тази страна – Министерския съвет, а от там и назначенията надолу, политиките и тактиките “, разяснява министър-председателят.

„ Това, което се предлага сега, е президентът да може да избира министър-председателя сред трима вероятни претенденти. Това е процедура, която се употребява в други европейски страни. След това този министър-председател да може да предложи на президента кабинет, с който да работи. И различен път съм казвал, че един министър председател би трябвало да може да си избира екипа, с цел да може да работят по общите задания, които има за решение “, разяснява министър председателят.

„ Това е едно балансиране на системата, което по никакъв метод не значи, че няма да има служебни държавно управление, както и че тези нови служебни министри няма да може да се появяват в политиката, както беше през последните година “, сподели още министър-председателят.
Относно Шенген и еврозоната
„ Страховете, които напълно съзнателно се насаждат против еврото, в голямата си степен са неоснователни. Разбира се, че би трябвало да внимаваме за инфлацията и да имаме осведомителна акция, с цел да схванат хората какво ще завоюват и защо би трябвало да внимават. Цените би трябвало шест месеца да са в едната и в другата валута, сподели още министър председателят. Ние също одобряваме заплащания в евро в България – във всеки магазин може да се заплаща с карта в евро, само че въпросът е, че има такси за превалутиране. Приемането на еврото би икономисало доста средства на жителите и бизнеса, сподели още Денков.

Кампанията за еврозоната пък се очаквало да започва през септември- октомври. Провел е и среща с Българска народна банка.

В Нидерландия казусът е повече върху правосъдната система, проблемите в нея, битката с корупцията, уточни Денков и добави, че законите, признати от Народното събрание, са старания в тази посока.

„ Факт е, че има много огромна дезинформация, с разнообразни тълкования, с измислени изказвания, които въобще не подхождат на истината. За да има закононарушение, те би трябвало да залегнат в Наказателния кодекс. В нашето законодателство няма, само че би било мъчно да се направи, тъй като това е една от полезностите на демокрацията – независимост на словото. Ако стартираме да забраняваме доста елементарно, в един миг би трябвало да внимаваме какво споделяме, както се е случвало в едни други времена “, изясни министър-председателят и напомни, че българите употребяват еврото от няколко години, посредством сметки в банките или цената на жилища, които са в евро.
Относно войната в Украйна:
„ Милитаризацията на Черно море стартира от дълго време, още по времето на анексията на Крим. В последните два дни два кораба се настаниха в нашата икономическа зона, сякаш за обучение, в този момент за второ, може и за трето. Начинът ние да бъдем предпазени е ние да построяваме нашите структури и да ги модернизираме, както и да ги интегрираме в общите структури на НАТО, тъй като това е нашето бомбоубежище през днешния ден “, съобщи то

Денков Той изрази мнение, че Русия не би желала да влиза в сюжет на спор с НАТО.

„ Именно по тази причина нападнаха Украйна – тъй като не бяха член на НАТО, в случай че бяха, нямаше да има война “, уточни още той.
Относно националния празник:
Денков приказва и за полемичния въпрос за промяната на националния празник – от 3 март на 24 май. Той уточни, че предлагането е 3 март да се чества като 6 септември и 22 септември, само че с 24 май да се покаже какво сме дали на международната просвета.
Относно паметникът на Съветската войска?
По тематиката с преместването на Паметника на руската войска в Софи Денков уточни, че решението е на Столична община, където има ясно болшинство по тематиката и изрази мнение, че болшинството софиянци също са съгласни за преместването на МОЧА.

„ Има разнообразни диспути какво да има там – дали ще е скулптурна комбинация, на цар Симеон, хан Аспарух или нещо друго, това също ще е обект на разисквания и решения “, уточни той.
Относно Съвет за електронни медии:
Премиерът настоя, че Съвет за електронни медии не си прави работата:

„ Не може публицисти, които популяризират погрешни обстоятелства да не бъдат глобени. Журналистическата нравственос изисква да се инспекция през няколко източника, а в случай че събеседника ви каже нещо погрешно – незабавно да го опровергаете “.

На въпрос, обвързван с изявлението на ръководителят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова, че „ лъжата също има право на живот “, Николай Денков разяснява:

„ Самият факт, че ръководителят на Съвет за електронни медии може да изрече такава фраза, демонстрира, че той не си е на мястото “.
Относно идните локални избори:
„ Хората желаят едно приветливо място, където да живеят. Внимавайте какво избирате, гледайте какво са свършили хората, а освен какво ви дават обещание. Следващите избори са доста значими, с цел да излезем от този кръг на ремонта на ремонта на ремонтите. И тук не имам предвид единствено София, а в цялата страна има доста такива случаи “, сподели още Денков.
Относно образователните стратегии
Проблемът с учебниците е голям, удостовери министър председателят и изясни:

„ Учебниците се пишат съгласно това каква би трябвало да е програмата. В най-кратки периоди чакам измененията в образователната стратегия. След това би трябвало да се промени методиката за оценка на учебниците. Те би трябвало да са ориентирани към даването на умения, а освен познания. Това е най-големият недостатък на сегашните учебници “.
Относно „ Росенец “:
По тематиката с „ Росенец “, той съобщи, че това пристанище е граница освен за България, само че външна граница и на Европейски Съюз.

„ Не би трябвало да се основава проблем в работата на рафинерията, защото тя е извънредно значима за обезпечаването на пазара на горивата. За мен е приоритет да се види за какво не влизат доходи в бюджета оттова “, съобщи той.
Относно медицинските хеликоптери:
„ България ще има първия си медицински хеликоптер през декември, паралелно върви подготовката на водачи и бази. През януари първият хеликоптер ще стартира да извършва своите функционалности “, уточни Денков.

Базите на хеликоптерите пък трябвало да се разположат по този начин, че за 30 минути най-малко два хеликоптера да доближават разнообразни бази. В лечебните заведения би трябвало да бъдат площадките за кацане и политане, а самите оперативни бази би трябвало да има хангари и огромни пространства.

Припомняме, че министър председателят отговаряше на въпроси и на 6 юли, месец, откакто пое поста. Тогава огромна част от въпросите бяха по обществени тематики, по отношение на растежа на заплатите и парите за обособените браншове.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР